måndag 10 oktober 2022

Misstänkta terrorislänningar kvar i häktet

De två islänningar som misstänks ha planerat terrordåd mot alltinget och polisen tvingas stanna kvar i häktet i ytterligare två veckor. Héraðsdómur Reykjavíkur gick också med på åklagarens begäran om att männen ska hållas i isolering. Hittills har sju personer gripits i härvan kring de två män som bland annat samlat på sig ett femtiotal vapen.

Den 21 september grep isländsk polis fyra män misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Två av dem försattes på fri fot efter förhör men är alltjämt misstänkta för delaktighet i terrorplanerna. De två huvudmisstänkta männen - som båda är i 20-årsåldern - har sedan dess suttit häktade med restriktioner.

I torsdags beslutade Héraðsdómur Reykjavíkur på åklagaren Ólaf­ur Þór Hauks­sons begäran att männen ska vara häktade i ytterligare två veckor. Domstolen gick också med på att behålla restriktionerna mot männen - vilket innebär att de hålls i isolering utan tillgång till exempelvis tidningar och andra medier samt utan besök från andra än sina advokater.

Under förhandlingen i rätten ansåg Ólaf­ur Þór Hauks­son att det av utredningsskäl var nödvändigt att behålla restriktionerna mot männen.

Båda männen förnekar brott. Deras advokater har varit mycket kritiska mot myndigheternas agerande och har bland annat ansett att det är orimligt att tvingas till så lång tid i häktet med restriktioner.

Männen förhördes senast i tisdags. Polisen arbetar nu bland annat med att undersöka männens kommunikation i sociala medier och olika nätforum.

Hittills har sju personer gripits i den första terrorbrottsutredningen på Island. Samtliga - alltså fem personer utöver de två häktade - är i dag misstänkta för brott.

Polisen har gjort sjutton husrannsakningar. En av dem gjordes hos en vapenhandlare som är pappa till rikspolischefen Sigríður Björk Guðjónsdóttir. Hon har därför avsagt sig all medverkan i utredningen. Det är inte klart vilken koppling vapenhandlaren har till de två männen.

De två männen misstänks ha planerat attentat mot bland annat alltinget och polisen. I samband med detta ska de ha talat om "massmord". Ett av målen ska ha varit polisens årliga personalfest som ägde rum i Reykjavík den 1 oktober. Direkt efter gripandena var det tveksamt om den skulle genomföras. När beslutet väl togs om att hålla festen som planerat blev deltagandet rekordstort.

Här kan du läsa mer om misstankarna mot de två männen.