tisdag 25 oktober 2022

Ny dödsolycka på Kirkjufell - vill stänga fjället på vintern

En utländsk turist i 30-årsåldern dödsstörtade i onsdags på Kirkjufell utanför Grundarfjörður. Fjället är en mycket populär turistattraktion - men när det är blött och isigt är bestigningen både krävande och farlig. Mannen föll minst tio meter. När räddningstjänsten med hjälp av helikopter nådde fram till mannen var han redan död.

Vid 15.30 i onsdags larmades räddningstjänsten till Kirkjufell utanför Grundarfjörður på västra Island. En man som besteg fjället tillsammans med en grupp andra turister hade då störtat minst tio meter ned. Där låg mannen till synes livlös på en avsats.

Det dröjde två timmar innan kustbevakningens helikopter var på plats vid Kirkjufell. När räddningstjänsten kom fram till mannen kunde de konstatera att han var död. Det rörde sig om en utländsk turist född 1990.

Gruppen hade tagit sig högt upp på fjället när olyckan inträffade. En liknande dödsolycka skedde senast för fyra år sedan. Även då var det en utländsk turist som störtade mot döden efter att ha förlorat fotfästet. Också 2017 skedde en dödsolycka på Kirkjufell. Då var det en kvinna född 1974 som omkom. Hon störtade omkring 50 meter inför ögonen på sin make och två vänner.

Nu kommer det också krav på att Kirkjufell - en av västra Islands populäraste turistattraktioner - ska stängas för turister under vinterhalvåret. Tómas Freyr Kristjánsson var en av de räddningsarbetare som ryckte ut både för fyra år sedan och i onsdags. Han säger till RÚV att vandringen upp på fjällets topp både är krävande och farlig:
"För några år sedan var det knappt möjligt att se var det var bäst att gå men nu har det trampats upp så mycket att det finns en led upp till toppen. Efter mycket nederbörd är det oerhört farligt att gå där. Det behöver inte vara mycket för att man ska halka till eller slinta med foten eftersom det är så brant."
Bjarni Sigurbjörnsson är bonde på Eiði, en gård som ligger vid Kirkjufells fot. Han sitter också i kommunfullmäktige. Han säger till RÚV att det förs diskussioner om att förbjuda tillträde till fjället under vinterhalvåret. Olyckorna bland turister som bestiger det har blivit så många att han börjat känna olustkänslor när kustbevakningens helikopter närmar sig:
"Man har alltid en knut i magen när helikoptern flyger över min gård. Det har talats om att stänga fjället under den tid som det närmast är oframkomligt."
Eyþór Garðars­son ingår i ledningen för räddningstjänsten i regionen och i Grundarfjörður. Han säger i Morgunblaðið att en bestigning av Kirkjufell vid den här tiden på året kan jämföras med att ge sig ut på en isbana. Utanför den upptrampade leden finns inget fäste. Han vill därför stänga fjället på vintrarna för att inte västra Island ska få en motsvarighet till Reynisfjara, den strand på sydkusten där turister ibland drunknar och där de ständigt utsätter sig för livsfara. Den som bryter mot förbudet ska bötfällas:
"Detta är ett av de farligaste fjällen i landet och i synnerhet under denna årstid. ... Staten behöver inse att Kirkjufell är en annan Reynisfjara på Island. Vi utsätter räddningstjänsten för enorma risker genom att hålla detta öppet."

Kirkjufell är delat mellan tre olika fastigheter som i sin tur har betydligt fler ägare. En av dem är Kolbrún Reynisdóttir. Hon säger till RÚV att fjället i dag är ett bekymmer just när det gäller utländska turister - och därför är det viktigt med information till besökare som inte förstår att det kan vara farligt:

"Du ser inte Grundarfjörðurbor eller islänningar traska omkring här på hösten, vintern och våren när allt är blött och fruset. De reser hit under den tiden på året som det är torrt och har gjort så genom åren för det finns inget exempel om olyckor med islänningar sedan 1946."

En annan markägare är Jó­hann­es­ Þor­varðar­son­. Han säger i Morgunblaðið att Kirkjufell är en ständig källa till oro bland lokalbefolkningen. Markägarna planerar inom kort att träffas för att diskutera en avspärrning av fjället under vintern:

"Vi är mycket oroliga över detta precis som alla invånare eftersom vi inte vill få ett nytt Reynisfjara här i väster."

Skarp­héðinn Stein­ars­son, chef för turistrådet Ferðamálastofa, säger i Morgunblaðið att även han anser att det kan vara aktuellt att stänga Kirkjufell på vintrarna för att undvika olyckor bland turister.
 
Här kan du läsa mer om 2018 års dödsolycka på Kirkjufell.