tisdag 11 oktober 2022

Terrormisstänkta diskuterade mord på partiledare

Partiledaren Gunnar Smári Egilsson och fackförbundsordföranden Sólveig Anna Jónsdóttir. Det var några av de personer som de två misstänkta terrorislänningarna samtalade om att mörda. Ytterligare flera politiker har kallats som vittnen i utredningen. Landsréttur valde i går att korta häktningstiden för de två männen med en vecka.

I torsdags beslutade Héraðsdómur Reykjavíkur att de två isländska män - 25 respektive 24 år gamla - som misstänks ha förberett terrorattentat skulle sitta häktade i ytterligare två veckor. Domstolen fastslog dessutom att de skulle vara häktade mot fulla restriktioner - vilket bland annat innebär att de inte får ta del av medierapportering eller ta emot besök av andra än sina advokater.

Båda männen överklagade häktningsbesluten. Och i går valde Landsréttur att korta tiden med en vecka. Fram till på torsdag sitter de häktade med restriktioner.

Nu har uppgifter ur utredningen börjat sippra fram. Samstöðin - som står Islands socialistparti nära - kunde då berätta att partiledaren Gunnar Smári Egilsson hörts som vittne. Polisen har kunnat kartlägga hur de två männen diskuterat honom och andra tongivande röster i samhällsdebatten genom appen Signal.

En av männen ska ha råkat befinna sig på samma restaurang som Gunnar Smári Egilsson. Han ska då ha frågat sin vän vad som skulle hända om han skulle skjuta honom. Han ska också ha beklagat att han inte hade något vapen med sig. Svaret var visserligen att han skulle gripas direkt - men han skulle också röstas in i alltinget.

De två männen diskuterade alltså hur mordet på partiledaren i praktiken skulle göra dem till hjältar. De verkade också tro att ett sådant dåd skulle ha ett utbrett folkligt stöd.

Enligt Samstöðin talade de även om att mörda Sólveig Anna Jónsdóttir, ordförande för fackförbundet Efling. De ska bland annat ha kallat henne "lilla kommunisttrasan som ville göra revolution".

Tre tongivande piratpartister - alltingsledamoten Björn Leví Gunnarsson och tidigare parlamentarikerna Smári McCarthy och Helgi Hrafn Gunnarsson - har enligt Samstöðin också kallats som vittnen. De två misstänkta ska ha talat om att mörda även dessa tre.

Sólveig Anna Jónsdóttir säger i Morgunblaðið att det är "mycket obehagligt" att ha varit ett av de två misstänktas tänkbara offer. Hon säger till RÚV att en av dem sagt sig planera att mörda henne.

Björn Leví Gunnarsson säger till Vísir att hans namn ska ha nämnts bland andra personer som de två männen ansåg borde mördas. Han tror dock inte att det låg något allvar bakom kommentarerna utan att tonen i männens konversationer ska ha varit typisk för sociala medier.

Här kan du läsa mer om misstankarna mot de två häktade männen.