torsdag 24 november 2022

Efter knivdåd i Reykjavík – ambassad manar till vaksamhet

Utredningen om knivattacken på Bankastræti Club i Reykjavík fortsätter att växa. Nu har 30 personer gripits av polisen. Den yngsta är 17 år och den äldsta 40 år. Och det är 16 som sitter häktade misstänkta för inblandning i dådet. Inför hotet om en gänguppgörelse i centrala Reykjavík i helgen uppmanar USA:s och Storbritanniens ambassader amerikanska och brittiska medborgare att vara vaksamma.

Rykten om en uppgörelse mellan rivaliserande gäng i Reykjavík fortsätter att cirkulera i sociala medier. Uppgörelsen skulle vara en följd av torsdagens knivdåd på Bankastræti Club. Då trängde ett tjugotal maskerade och mörkklädda personer in i lokalerna och knivhögg tre personer.

Obekräftade uppgifter gör gällande att det rör sig om en konflikt i undre världen mellan två olika grupperingar som båda säljer narkotika i utelivet i Reykjavík. Som säljare på gatunivå används dörrvakter som kommer i kontakt med kunder på nattklubbar. Några av torsdagens angripare har också identifierats som yrkesverksamma dörrvakter.

I sociala medier sägs det att medlemmar från de rivaliserande gängen kommer att söka sig till Bankastræti Club, Lúx eller Auto - samtliga nattklubbar i centrala Reykjavík - för att göra upp. Det sägs också att medlemmarna kommer att vara beväpnade med knivar och möjligen även skjutvapen.

Om det ligger någon sanning bakom alla de hot och hämndplaner som nu cirkulerar i olika kanaler är oklart. Men situationen bedöms nu vara tillräckligt allvarlig för att USA:s ambassad ska uppmana amerikaner att vara vaksamma om de vistas i Reykjavíks centrum i helgen. Om de upplever något som känns onormalt uppmanas de att direkt lämna platsen. De bör också undvika större folksamlingar.

Även Storbritanniens ambassad har gått ut med en mer allmän varning. Brittiska medborgare informeras om gängrelaterade knivdåd på nattklubbar i Reykjavík. Om de blir medvetna om onormal aktivitet bör de lämna platsen omgående.

Isländsk polis har inte utfärdat några liknande uppmaningar. Det har heller inte Sveriges ambassad på Island gjort. Men polisen kommer att ha extra bevakning i Reykjavík i helgen.

Totalt 30 personer i åldern 17 till 40 år har nu gripits av polisen misstänkta för inblandning i torsdagens knivattack. Av dessa är det hittills 16 som också har häktats. Ytterligare några misstänkta personer söks alltjämt av polisen.

I samband med gripandena har polisen också beslagtagit ett stort antal vapen - såväl knivar som skjutvapen. En av de gripna misstänks för inblandning i en hämndaktion.

Sex hämndattacker är hittills kända av polisen. Under natten mot onsdagen kastades en molotovcocktail mot en bostad i Reykjavík och en rökbomb mot en bostad i Hafnarfjörður. Gemensamt för dessa två platser är att personer som är misstänkta för inblandning i knivattacken är skrivna på adresserna.

Ytterligare en molotovcocktail kastades tidigare i veckan mot en bostad i Reykjavík. Flera personer som har band till misstänkta har också fått sina fönsterrutor krossade av inkastade stenar.

Flera av dem som har utsatts för hämndattentat har inte velat lämna några uppgifter till polisen.

Film på en av dessa hämndaktioner har utöver övervakningsfilmer från Bankastræti club spridits i sociala medier och läckts till flera etablerade medier. Polisen misstänker att det rör sig om en intern läcka och har nu inlett en utredning även av denna händelse.

Frågan om polisens resurser debatterades i alltinget i går - och justitieministern Jón Gunnarssons uttalande om att han förklarat krig mot den organiserade brottsligheten ifrågasattes av oppositionen. Socialdemokraten Jóhann Páll Jóhannsson undrade hur krigsförklaringen gick ihop med minskade anslag till såväl polisen som fängelserna. Partikamraten Kristrún Frostadóttir anklagade Jón Gunnarsson för att föra en politik som hotade rättssäkerheten och brast i helhetssyn för rättsväsendet.

Här kan du läsa mer om torsdagens knivdåd på Bankastræti club.