torsdag 10 november 2022

Färjan Norræna slutar segla mellan Färöarna och Island

Färjan Norræna kommer inte längre att segla mellan Tórshavn på Färöarna och Seyðisfjörður på Island under vintermånaderna. Årets sista färd blir den 20 december - och nästa år upphör trafiken ännu tidigare. Rederiet Smyril Line uppger att syftet med den indragna trafiken är att minska utsläppen. Under vintrarna är det bara några få turister som använder färjan.

I många år har det färöiska rederiet Smyril Line försökt locka vinterturister till Island med färjan Norræna. Genom att använda fartyget som hotell och ha turistbussar ombord har rederiet försökt skapa konkurrenskraftiga priser med dagsutflykter. Hittills har det inte blivit någon succé.

Det är inte många turister som kommer till östra Island under den här delen av året. Många gånger har även turerna med Norræna drabbats av problem. Ofta har vägen från Seyðisfjörður varit oframkomlig för turistbussar - och resenärerna har blivit kvar ombord i stället för att få uppleva Island i vintertid.

Nu meddelar Smyril Line att rederiet slutar segla mellan Tórshavn på Färöarna och Seyðisfjörður på vintrarna. Däremot kommer färjan att fortsätta trafikera Tórshavn och Hirtshals i Danmark hela året.

Enligt Smyril Line är anledningen att rederiet vill minska utsläppen. Det är förmodligen inte hela sanningen bakom beslutet. Bränslepriserna har stigit dramatiskt efter Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt har det sällan varit fler än några tiotal resenärer ombord varje färja på vintrarna.

Intäkterna från trafiken till Island har under vintrarna i första hand kommit från godstransporter. Smyril Line slutar inte med godstrafiken bara för att Norræna upphör att segla till Seyðisfjörður. Rederiet kommer i stället segla till Seyðisfjörður med mindre fraktfartyg under vintrarna.

Årets sista tur går den 20 december. Trafiken från Tórshavn återupptas den 20 mars nästa år. Och 2023 går den sista färjan från Seyðisfjörður tillbaka till Färöarna redan den 22 november.

Men det är inte det enda som Smyril Line gör för att spara på trafiken till Island. Norræna ska segla med lägre hastighet och inte ligga lika länge i hamn - vilket även det innebär minskad bränsleförbrukning.

Björg Eyþórsdóttir, ordförande för det lokala styret i Seyðisfjörður, säger i Austurfrétt att trafikstoppet inte ska ha någon större inverkan på orten eftersom passagerarna är så få under vintermånaderna. Godstransporterna kommer att fortsätta med samma möjligheter att utnyttja Smyril Lines trafik till andra hamnar.

Här kan du läsa mer om Norræna.