Guðlaugur Þór Þórðarson vill leda Självständighetspartiet. På helgens landsmöte i Reykjavík utmanar han den sittande ordföranden Bjarni Benediktsson. Och om den nuvarande ledaren röstas bort lämnar han politiken helt och hållet. Samtidigt beskriver Bjarni Benediktsson det kommande slaget om ordförandeskapet enbart som en "gammaldags maktkamp".
De senaste dagarna har ryktena varit många och allt ihärdigare. I söndags kom så beskedet: Guðlaugur Þór Þórðarson kandiderar till uppdraget som ledare för Självständighetspartiet. Omröstningen hålls under helgens landsmöte i Reykjavík.
Förmodligen har Guðlaugur Þór Þórðarson helt enkelt tröttnat på att vänta. Och det är knappast någon hemlighet att Bjarni Benediktsson hellre skulle lämna över ledarskapet till vice ordföranden Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. Hon är hittills den enda som anmält sin kandidatur till den posten.
De senaste dagarna har ryktena varit många och allt ihärdigare. I söndags kom så beskedet: Guðlaugur Þór Þórðarson kandiderar till uppdraget som ledare för Självständighetspartiet. Omröstningen hålls under helgens landsmöte i Reykjavík.
Redan i augusti meddelade den sittande ordföranden Bjarni Benediktsson att han kandiderade för en ny tvåårsperiod. Med en knapp vecka kvar till landsmötets början stod det alltså klart att han för första gången sedan 2011 inte skulle vara enda kandidaten.
Bjarni Benediktsson tog över som partiledare 2009 bara några månader efter finanskraschen. Han har lett partiet under svåra år där väljarstödet stadigt varit på väg nedåt. Även om valresultaten varit magra har han fortsatt säkra makten åt partiet. Sedan 2013 har Självständighetspartiet ingått i samtliga regeringar.
Samtidigt har det inte varit någon hemlighet att det funnits ett utbrett missnöje med de svaga valresultaten. Partiet som för inte så många årtionden sedan lockade hälften av väljarkåren får nu vara nöjd med en fjärdedel.
Det här var också något som Guðlaugur Þór Þórðarson anspelade på när han meddelade sin kandidatur under ett välbesökt möte i partihögkvarteret Valhöll i Reykjavík:
"Jag fick en liten chock när vi vann ytterligare en försvarsseger i våras. Fantastiska människor över hela landet, både de som kandiderade, våra kommunfullmäktigeledamöter och anhängare, skötte sig oerhört bra och vi vet hur resultatet blev. Men när man får ett brev från Valhöll som säger: Det här är helt okej. Vi är fortfarande största parti - så blev jag lite chockad. Eftersom Självständighetspartiet inte bara ska vara det största partiet. Det ska alltid vara det i särklass största partiet."
Guðlaugur Þór Þórðarson tackade också sina supportrar under mötet. Genom åren har han skaffat sig ett rykte som något av en kampanjmaskin med kapacitet att snabbt mobilisera många anhängare. Hur många dessa supportrar faktiskt är kommer att visa sig på landsmötet.
Bjarni Benediktsson fick strax före mötet besked från Guðlaugur Þór Þórðarson om att han tänkte utmana honom. Hittills har han inte fått någon kritik när det gäller politiska vägval. I stället säger han i Bylgjan att det är en strid som rör själva ledarskapet:
"Detta är bara en gammaldags maktkamp. Vi ska säga som det är. ... Jag tror att strider inom partiet sannolikt inte kommer att öka stödet. Om inte partimedlemmar kan hålla ihop - varför ska då människor ställa sig bakom partiet?"
Om Guðlaugur Þór Þórðarson skulle vinna kommer Bjarni Benediktsson att lämna politiken. Han säger i Bylgjan att han då kommer att börja arbeta med något annat:
"Jag tänker inte sticka under stol med det. Om min tid som ordförande slutar med den här omröstningen så är min tid inom politiken helt enkelt över. Jag tycker att det är helt normalt och jag skulle definitivt kunna acceptera det."
Innan Guðlaugur Þór Þórðarson hade meddelat sitt beslut hävdade Bjarni Benediktsson att valet av en ny partiledare skulle kunna hota regeringssamarbetet med Gröna vänstern och Framstegspartiet. I en intervju i Morgunblaðið beskrev han den goda relationen mellan partiledarna som "limmet i regeringen". Men den risken har Guðlaugur Þór Þórðarson avfärdat.
Under gårdagen framkom det att Guðlaugur Þór Þórðarson hade haft två möten med Bjarni Benediktsson under förra veckan. De ska då ha diskuterat rollfördelningen bland annat i regeringen. Exakt vad som sades är inte känt men de ska inte ha varit eniga. Det andra mötet hölls i lördags - och dagen därpå meddelade alltså Guðlaugur Þór Þórðarson sin kandidatur.
Guðlaugur Þór Þórðarson har länge nämnts som en potentiell utmanare. Visserligen backade han upp Bjarni Benediktsson som ordförande 2011 - när han på landsmötet besegrade Hanna Birna Kristjánsdóttir med 55 procent av rösterna mot hennes 44 procent. Men på senare år har osämjan blivit allt tydligare.
Inför förra årets alltingsval siktade Guðlaugur Þór Þórðarson åter på att toppa en av partiets listor i de två valkretsarna i Reykjavík och att segra i provvalet. Han utmanades av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir - som står Bjarni Benediktsson nära och som även hon har en lojal skara av anhängare. Guðlaugur Þór Þórðarson fick 3 508 röster mot 3 326 för Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir.
De två rivalerna fick toppa varsin lista i valet. Men Guðlaugur Þór Þórðarsons reaktion på resultatet var anmärkningsvärd. Inför sina anhängare utropade han: "De förlorade." Budskapet tolkades av många som om det i själva verket skulle ha varit Bjarni Benediktssons anhängare som han besegrade.
Kanske finns det ytterligare ett faktum som förklarar varför utmaningen kommer nu. När den nya regeringen tillträdde efter valet 2021 meddelade Bjarni Benediktsson att Jón Gunnarsson skulle vara justitieminister knappt halva mandatperioden. Sedan skulle han avlösas av Guðrún Hafsteinsdóttir.
Men nyligen sade Bjarni Benediktsson till RÚV att Jón Gunnarsson kanske skulle få fortsätta. Och samtidigt tänkte han inte svika löftet om en ministerpost till Guðrún Hafsteinsdóttir. Att peta Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir eller Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir framstod knappast som ett alternativ. Och i så fall återstod bara Guðlaugur Þór Þórðarson som kunde bli av med sin ministerpost.
Dessa uppgifter är inte bekräftade men ryktena har tveklöst nått Guðlaugur Þór Þórðarson. Om han har sett sin position i regeringen hotad kan det vara en bidragande anledning till att han nu väljer att kandidera. Men han har också delvis en annan syn på hur partiets interna arbete ska bedrivas - och inte minst vill han leda det.
Självständighetspartiet har sjutton mandat i alltinget. Av de ledamöter som svarade Morgunblaðið uppgav samtliga nio att de stod bakom Bjarni Benediktsson. De nio ledamöterna var Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, Berglind Ósk Guðmundsdóttir, Birgir Ármannsson, Bryndís Haraldsdóttir, Guðrún Hafsteinsdóttir, Hildur Sverrisdóttir, Jón Gunnarsson, Óli Björn Kárason och Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir.
Ytterligare en - Birgir Þórarinsson - säger i Morgunblaðið att han inte ser någon anledning att byta ordförande. Fem ledamöter - Njáll Trausti Friðbertsson, Ásmundur Friðriksson, Haraldur Benediktsson, Vilhjálmur Árnason och Diljá Mist Einarsdóttir - har inte meddelat hur de ställer sig i duellen mellan Bjarni Benediktsson och Guðlaugur Þór Þórðarson.
På förhand är utgången oviss. Missnöjet med magra valresultat är utbrett. Samtidigt har Guðlaugur Þór Þórðarson hittills inte berättat hur han vill förändra partiet. Och en som utmanar en sittande ordförande utan att det finns några egentliga meningsskiljaktigheter riskerar att framstå som makthungrig.
Bland Bjarni Benediktssons anhängare talas det om att Guðlaugur Þór Þórðarson i första hand är ute efter makt. Och hans anhängare hävdar i sin tur att Självständighetspartiet under Bjarni Benediktssons ledning har övergett för många grundläggande värderingar.
Guðlaugur Þór Þórðarson kommer att ha ett starkt stöd av delegaterna från Reykjavík som har ungefär en tredjedel av rösterna på landsmötet. Det är troligt att Bjarni Benediktsson har en starkare ställning ute i landet - och kanske också i huvudstadens kranskommuner i den egna valkretsen.
Landsmötet börjar i Laugardalshöll i Reykjavík på fredag. Omröstningen om posten som ordförande hålls på söndag. Oavsett vem som vinner kommer förloraren knappast att kunna fortsätta inom politiken. Ett nederlag för Guðlaugur Þór Þórðarson lär betyda att han försvinner som minister i nästa ommöblering av regeringen.
Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets landsmöte.