torsdag 3 november 2022

Island blockerar skyddsområde för val i södra Atlanten

Frågan om ett skyddsområde för val i södra Atlanten kunde aldrig behandlas av Internationella valfångstkommissionen. Inför omröstningen valde Islands delegation att lämna lokalen - och därmed säkra så att för få nationer var på plats för att ta ett beslut i frågan. En av Islands representanter var Kristján Loftsson, storägare i valfångstbolaget Hvalur.

När Internationella valfångstkommissionen nyligen samlades i Portoroz i Slovenien var ett skyddsområde för val i södra Atlanten en av de viktigaste frågorna på dagordningen. Men det fanns också förslag som gick i en helt annan riktning. Antigua och Barbuda ville riva upp moratoriet mot valfångst och fick stöd av Guinea, Gambia och Kambodja.

Internationella valfångstkommissionen har 88 medlemsländer. Alla var dock inte på plats i Slovenien. Inför omröstningen om ett skyddsområde i södra Atlanten valde sexton länders delegationer att inte vara på plats. Den här typen av beslut ska fattas med tre fjärdedels majoritet. Att dessa länder inte närvarade omöjliggjorde därför ett beslut i frågan.

De femton länder som likt Island valde att nobba omröstningen var Antigua och Barbuda, Benin, Elfenbenskusten, Ghana, Kambodja, Kamerun, Kiribati, Laos, Liberia, Marocko, Mauretanien, Nauru, Palau, Saint Lucia och Salomonöarna. Island var alltså det enda europeiska landet som bojkottade omröstningen.

Skyddsområdet för val i södra Atlanten kunde alltså inte bli verklighet. Det här var ett beslut som flera isländska politiker ifrågasatte. Valgerður Árnadóttir, ersättare i alltinget för Piratpartiet, undrade på Facebook varför regeringen avstod från att rösta och därmed förhindrade ett skyddsområde.

Flera ifrågasatte också medlemmarna i Islands delegation. Där fanns tre tjänstepersoner från departement och myndigheter - och den fjärde var Kristján Loftsson, storägare i och vd för Hvalur som är Islands sista valfångstbolag.

I ett svar till Fréttablaðið från Livsmedelsdepartementet var det på begäran från fiske- och jordbruksminister Svandís Svavarsdóttir som delegationen nobbade omröstningen. Enligt departementet hade det varit odemokratiskt att delta i ett beslut.

Skälet till bojkotten var att många mindre utvecklingsländer inte hade några representanter på plats. Därför kunde de inte medverka i omröstningen - något som enligt Island hade varit odemokratiskt. Dessutom ansåg Svandís Svavarsdóttir att agerandet med att försöka skapa ett skyddsområde bröt mot kommissionens princip om att söka enighet i stora frågor.

En annan anledning var att Island just nu utvärderar den egna valfångsten och dess framtid efter att de befintliga jaktkvoterna löper ut 2023.

Hvalaskoðunarsamtök Íslands - en sammanslutning av valskådningsföretag - har vid flera tillfällen försökt få en representant i Islands delegation i Internationella valfångstkommissionen. Hittills har regeringen nobbat önskemålet.

Kristján Loftssons bolag Hvalur sköt i år 148 sillvalar mellan 23 juni och 28 september. Enligt Viðskiptablaðið var det tre av dessa skjutna djur som inte kunde föras i land på grund av att de sjönk för snabbt eller på grund av misstag från besättningens sida.

Här kan du läsa mer om årets valfångst.