måndag 28 november 2022

Lugn helg i Reykjavík trots hot om gänguppgörelser

En lugn helg med ovanligt få människor ute i centrala Reykjavík och ovanligt många poliser på plats. Hoten om uppgörelser mellan rivaliserande gäng i undre världen blev inte verklighet. Samtidigt vill rikspolischefen Sigríður Björk Guðjónsdóttir inte tala om situationen som ett "gängkrig". I stället talar hon om grupperingar som befinner sig i konflikt.

Sex personer sitter alltjämt häktade efter förra torsdagens knivattack på Bankastræti Club i Reykjavík. Ett tjugotal maskerade och mörkklädda personer trängde sig då in och störtade nedför trapporna till klubbens karaokerum. Beväpnade med knivar och knogjärn gick de till attack mot tre personer. De tre männen skadades allvarligt men inte livshotande.

Sedan dess har en rad dåd inträffat med koppling till knivattacken. Det har rört sig om misstänkta hämndaktioner mot några av dem som ska ha legat bakom attacken. Hämndaktionerna har riktat sig mot såväl bostäder som uteställen i centrala Reykjavík.

Efter händelsen på Bankastræti Club har hoten duggat tätt i sociala medier. Inför helgen talades det i sociala medier om att gängen skulle göra upp genom att ta sig in på nattklubbar och andra uteställen för att misshandla personer i rivaliserande grupperingar.

Så blev det inte. Helgen var ovanligt lugn i centrala Reykjavík. Turisterna - som i regel går hem förhållandevis tidigt - var färre än normalt sedan både Storbritanniens och USA:s ambassader informerat medborgarna om eskaleringen i den undre världen. Och många islänningar valde att stanna hemma i stället för att ge sig ut.

Däremot var polisbevakningen betydligt mer omfattande än vanligt. Eftersom få var ute hade dock polisen mindre att göra än en normal helg. Många uteställen hade dessutom fler dörrvakter än vanligt i tjänst.

Upprinnelsen till gängkonflikten tros vara en kamp om försäljningen av narkotika på uteställen i huvudstadsregionen. Det ska röra sig om två eller flera rivaliserande gäng som under det senaste året blivit alltmer fientligt inställda till varandra. Förra torsdagens knivdåd ska ha utgjort kulmen på flera månader av hot och dåd riktade mot ägodelar tillhörande personer i ledande ställning.

Rikspolischefen Sigríður Björk Guðjónsdóttir vill i RÚV inte tala om "gängkrig". Hon säger att hon förstår att de senaste dagarnas händelser kan skapa rädsla och oro men hon anser inte att polisen har förlorat kontrollen över situationen. Jämfört med de flesta andra länder är Island tryggt och säkert:
"Vi håller inte på att förlora den här staden. Så är det inte."
Utöver de som har gripits och häktats misstänkta för delaktighet i knivattacken på Bankastræti Club har dessutom tre personer gripits misstänkta för inblandning i olika hämndaktioner.

Här kan du läsa mer om förra torsdagens knivdåd i Reykjavík.