Kanske håller regeringssamarbetet med Självständighetspartiet att förändra bilden av Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir i grunden. Länge sågs hon som en politiker som verkade i samma anda som uppburna artister, författare och konstnärer - som en förlängning av det som skämtsamt ibland kallas krúttkynslóðin, den söta generationen av kulturskapare anförda av Björk och Sigur Rós.
Nyligen gick Björk ut och anklagade Katrín Jakobsdóttir för att ha ljugit om ett löfte om att utlysa klimatnödläge. Hon hävdade också att statsministern manipulerade henne och Greta Thunberg för att undvika att de skulle hålla en presskonferens där de skulle uppmana de nordiska länderna att agera för klimatet.
Nu väljer författaren Sjón att hoppa av Iceland Noir, en litteraturfestival som hålls i Reykjavík mellan 16 och 19 november. Han meddelade beslutet på Twitter i går. Han anklagar Katrín Jakobsdóttir för att utnyttja kultur för att rentvå sig från regeringens flyktingpolitik:
"I am pulling out of the Iceland Noir 2022 Festival as I can not take part in the culture washing of the Prime Minister of Iceland, @katrinjak. @icelandnoir will allow her to pose as a person of culture while her government's cruel treatment of asylum seekers goes unquestioned."
Bojkotten applåderades bland annat av socialdemokraterna Jón Gnarr och Helga Vala Helgadóttir.
Sjón var en av huvudgästerna på Iceland Noir. I programmet - där hans namn fortfarande finns kvar - beskrivs han som "Iceland’s most internationally celebrated contemporary literary author".
Festivalen grundades av författarna Ragnar Jónasson och Yrsa Sigurðardóttir. Och han är aktuell med deckaren Reykjavík som han skrivit ihop med Katrín Jakobsdóttir. I programmet marknadsförs hon just som Islands statsminister. Hon medverkar i en programpunkt ihop med just Ragnar Jónasson.
Avhoppet kommer efter att femton asylsökande avvisades till Grekland sent i onsdags kväll. Yismen Hussien var en av dem som tvingades lämna Island. Hon berättar i Kjarninn att polisen väntade på familjen när barnen kom hem från skolan. Utan att få ta med sig några tillhörigheter kördes de till ett hotell i Keflavík. Där övervakades de tills de i handbojor fördes till flygplatsen.
Information om avvisningarna nådde public service-bolaget RÚV som skickade en reporter och en fotograf till flygplatsen för att möta bussarna med asylsökande. Polisen vände sig då till flygplatsbolaget Isavia och krävde att personalen skulle förhindra RÚV att filma. Det gjordes genom att följa efter och rikta strålkastare mot fotografen så att bilderna skulle vara oanvändbara.
Isavia beklagade senare agerandet i ett uttalande till RÚV. Begäran hade kommit från polisen men det var inte bolagets sak att förhindra mediernas arbete. Valgerður Anna Jóhannsdóttir, lektor i journalistik vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att polisens agerande strider mot grundläggande demokratiska värderingar.
Rykten om avvisningarna hade även nått andra. Totalt var det 28 som skulle avvisas - men 13 kunde polisen inte hitta. Och när polisen kom till Hótel Hraun i Hafnarfjörður, där några av de asylsökande bott, möttes de av demonstranter.
En demonstration mot avvisningarna och regeringens flyktingpolitik hölls på Austurvöllur i Reykjavík i går eftermiddag. Polisen skriver i ett pressmeddelande att avvisningarna gått korrekt till men ger inga ytterligare kommentarer i ärendet. Inte heller har polisen kommenterat uppmaningen till Isavia om att förhindra journalisters arbete på flygplatsen i Keflavík.
Katrín Jakobsdóttir säger i Morgunblaðið att polisens agerande gentemot medierna väcker frågor. Här fanns ett tydligt allmänintresse i en omdiskuterad samhällsfråga.
Här kan du läsa mer om Katrín Jakobsdóttirs och Ragnar Jónassons bok Reykjavík.