måndag 21 november 2022

Tre knivskurna i massattack på nattklubb i Reykjavík

Tre män skadades allvarligt när de attackerades med kniv inne på en nattklubb i centrala Reykjavík. Ett tjugotal maskerade personer trängde sig in i lokalerna och sökte upp de tre männen. En av dem höggs sju gånger. Hittills har fem personer häktats misstänkta för inblandning i dådet. Kriminologen Helgi Gunnlaugsson säger att händelsen påminner om dåd kopplade till gängkriminalitet i övriga Norden.

Klockan 23.33 i torsdags kväll larmades polisen till Bankastræti Club, en nattklubb på Bankastræti i centrala Reykjavík. Tre män hade då knivhuggits av ett tjugotal personer som trängde sig in i lokalerna. Gärningspersonerna var bara inne i några få minuter. Efter att ha sökt upp och knivhuggit de tre männen flydde de platsen.

Gärningspersonerna var alla maskerade - med skidmasker eller munskydd. Samtliga bar också mörka kläder. De flesta inblandade ska vara islänningar. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Hittills har nio personer häktats misstänkta för inblandning i dådet. Ytterligare elva har gripits. Polisen spanar efter sju andra personer som tros vara inblandade. Två av dem tros ha lämnat landet direkt efter dådet. Attacken utreds som mordförsök. De misstänkta - som alltså är 27 till antalet - är i åldern 19 till 30 år.

De tre knivhuggna männen fördes med ambulans till Landspítali i Reykjavík. De var allvarligt skadade men skadorna är inte livshotande.

Händelsen är den första i sitt slag på Island. Helgi Gunnlaugsson, professor i kriminologi vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att tillvägagångssättet påminner om våldsdåd kopplade till gängkriminalitet i övriga Norden:
"Vi ser tiotals individer ge sig in där med masker så man kan säga att detta är en planerad attack som i någon mån påminner om de gängkrig som vi har sett i Norden men som vi har sett förhållandevis lite av här hos oss på Island."
Helgi Gunnlaugsson anser att det kan röra sig om en ny typ av kriminell kultur där vissa anser sig ha rätt att bära vapen och heller inte räds att använda dem på allmän plats. Därför tycker han att det är befogat att vara orolig över utvecklingen.

I Morgunblaðið drar Helgi Gunnlaugsson paralleller mellan de medeltida klanstrider som i praktiken utlöste ett inbördeskrig på Island och dagens konflikter i undre världen:
"När det kommer en sådan grupp av människor så påminner detta en om sturlungatiden när invånare i regioner krigade mot varandra."
Obekräftade uppgifter gör gällande att de personer som misstänks för inblandning i dådet ska ha arbetat som dörrvakter på ett annat uteställe - Auto på Lækjargata i centrala Reykjavík. Det finns också uppgifter om att de i torsdags kväll ska ha gått från ställe till ställe i sökandet efter de tre männen.

Margeir Sveinsson, biträdande polischef i huvudstadsregionen, säger till RÚV att det rör sig om personer som ägnar sig åt organiserad brottslighet. Det kan också röra sig om en hämndaktion.

I onsdags kväll larmades polisen till Álftamýri i Reykjavík. På en parkeringsplats stod två motorcyklar och brann - och branden misstänks ha varit anlagd. En teori är att de tre som knivhöggs inne på Bankastræti Club ska ha varit inblandade i branden och att dådet på nattklubben ska ha varit en hämnd.

Ásthildur Bára Jensdóttir, som är chef på nattklubben, säger till RÚV att gärningspersonerna inte var inne på klubben längre än tre minuter. Hon anser att det är uppenbart att det var ett planerat dåd. När gärningspersonerna hade hittat och huggit de tre männen flydde de lokalerna direkt.

Två av offren intervjuades av Vísir i lördags. En av dem - Lúkas Geir - hävdar att han känner igen samtliga av gärningspersonerna trots att de bar mask. Av polisen ska han ha fått veta att det var 27 personer som trängde sig in på nattklubben för att attackera dem. Själv höggs han två gånger med kniv:
"I de flesta fallen så vet du inte alls om att du har knivhuggits förrän du ser det själv. När jag ställer mig upp så ser jag att det är något som hänger ut ur min rygg, bara hänger. Då förstod jag att jag hade blivit knivhuggen. Då började ruschen och adrenalinet."
Lúkas Geir hävdar att motivet skulle vara avundsjuka. Hans vän John Sebastian säger till Vísir att han höggs sju gånger. Han berättar att de tre backade när de fick syn på de gärningspersoner som letade efter dem. När de inte kunde backa längre försökte de försvara sig samtidigt som de blev attackerade. Trots knivhuggen hävdar han att han mår bra:
"Jag mår som en kung. Jag är absolut kungen. Det är inte vem som helst som överlever något sådant här. Som bara är helt cool."
Enligt DV har en av deras vänner i sociala medier hotat gärningspersonerna med "tio hål i magen". Margeir Sveinsson säger i Morgunblaðið att de olika grupperingarna har hotat varandra på olika sätt genom sociala medier sedan torsdagens dåd. Några personer med koppling till en av grupperingarna ska också ha fått fönsterrutor krossade. Enligt RÚV ska dessutom molotovcocktailar ha kastats mot bostäder. Han säger till Vísir att några släktingar till inblandade ska ha reagerat så starkt på hotet om hämnd att de valt att lämna huvudstadsregionen.