tisdag 27 december 2022

19-åring kvar i häkte efter knivdåd på nattklubb i Reykjavík

En 19-årig man sitter fortfarande häktad efter knivattacken på Bankastræti Club i Reykjavík. Mannen misstänks ha trängt sig in på nattklubben i sällskap med ett tjugotal andra personer och gått till angrepp mot tre män i en rivaliserande gruppering. Som mest satt över tjugo personer häktade misstänkta för inblandning i dådet.

Strax före midnatt den 17 november i år trängde sig ett tjugotal personer in på Bankastræti Club i centrala Reykjavík. Alla var klädda i mörka kläder och mask eller något annat som dolde ansiktet. De gick direkt mot karaokerummet på källarplan där de attackerade tre män.

De tre männen misshandlades genom sparkar och knytnävsslag. De blev också knivhuggna flera gånger. Alla fördes till sjukhus för vård men ingen av dem hade livshotande skador. En man i den gruppering som gick till attack fick lindriga skador efter att ha blivit knivhuggen.

Attacken var den första i sitt slag på Island. Polisen kopplade den till en konflikt mellan rivaliserande grupper i undre världen. En teori är att fejden handlar om kampen om försäljningen av narkotika på nattklubbar och andra uteställen i Reykjavíkområdet.

Dådet ledde till en av de mest omfattande polisinsatserna i Islands historia. Som mest satt över tjugo personer häktade misstänkta för inblandning i attacken.

Nu finns bara en person kvar i häkte. Dagen före julafton omhäktades en 19-årig man misstänkt för inblandning i dådet. Häktningstiden förlängdes till och med den 17 januari.

19-åringen misstänks för att ha varit en av de drivande i den grupp som trängde sig in på Bankastræti Club. Han tros också ha varit en av de angripare som attackerade de tre männen med kniv.

Polisen arbetar efter teorin att angriparna har kopplingar till ett nätverk i undre världen där dörrvakter har en central roll som distributörer av narkotika. Många av dem som gick till attack ska också ha arbetat som dörrvakter på olika uteställen i centrala Reykjavík.

En av de misstänkta driver själv ett dörrvaktsföretag. Han har själv berättat att han var en av dem som trängde sig in på Bankastræti Club. Efter attacken greps han av polis och satt häktad i sex dagar. I en intervju i Mannlíf ger han sin sida av händelsen.

Han hävdar att skulden egentligen ligger på den rivaliserande grupperingen som han kallar "latinogruppen". Roten till konflikten ska inte vara kontroll över narkotikaförsäljningen utan i stället svartsjuka. Han säger att en av hans vänner ska ha inlett en relation med en flickvän till en person i latinogruppen - och det ska ha varit då som en serie av hot och våldsdåd inleddes.

Mannen hävdar att konflikten ska ha pågått i tre år och att den ska ha eskalerat när medlemmar i latinogruppen bland annat sprängt fordon och kastat brandbomber mot hans vän och anhöriga. De ska också ha hotat dem vid en rad tillfällen. De ska dessutom ha utlovat en belöning på 5 miljoner isländska kronor till den som dödade den som hade en relation med flickvännen.

Enligt mannen ska syftet med att tränga sig in på Bankastræti Club bara ha varit att tala med de tre männen och att få dem att upphöra med hoten och hämndattackerna. Situationen ska dock ha utvecklats på ett sätt som han ångrar i dag.

Bilder från övervakningskameror visar hur den attackerande grupperingen ilar nerför trapporna och direkt går till attack mot tre män när de kommer in i karaokerummet. Men mannen antyder att även skulden för denna händelse skulle ligga hos rivalerna. Skälet skulle vara att även en av angriparna fick knivskador - och enligt mannen skulle deras attack i så fall bara ha varit ett svar på det dådet.

Mannen hävdar därutöver att han inte kände till att personer i hans egen gruppering skulle ha haft knivar på sig när de tog sig in på nattklubben.

Här kan du läsa mer om händelsen på Bankastræti Club.