måndag 19 december 2022

Åklagare misslyckas få misstänkta terrorislänningar i häkte

Inga särskilda skäl för att hålla de två misstänkta terrorislänningarna i häkte. Det fastslår Héraðsdómur Reykjavíkur som därmed går emot åklagarens begäran. I ett nytt försök att få de två männen häktade hävdade åklagaren att de var misstänkta för brott som kunde ge tio års fängelse och att de kunde utgöra en fara för allmänheten.

I tisdags valde Landsréttur att gå emot såväl åklagaren som Héraðsdómur Reykjavíkur genom att häva häktningen av de två isländska män som misstänks för förberedelse till terrorbrott. Beslutet innebar att de två männen försattes på fri fot efter att ha suttit häktade sedan den 21 september.

Landsréttur ansåg att den psykiatriska undersökningen av de två männen visade att de inte kunde misstänkas utgöra någon fara varken för sig själva eller för andra. Därför fanns det inga skäl att hålla dem häktade i väntan på rättegång.

Men åklagaren gav inte upp utan vände sig till Héraðsdómur Reykjavíkur med en ny framställan som prövades i fredags. Den här gången hänvisade åklagaren till en paragraf i brottsbalken som säger att personer som misstänks för brott som kan ge tio års fängelse eller som bör vara frihetsberövade på grund av att de kan utgöra en fara för allmänheten kan häktas.

Héraðsdómur Reykjavíkur gick dock inte på åklagarens linje. Domstolen ansåg inte att kraven för att de två männen skulle häktas hade uppfyllts.

Beslutet kan överklagas till Landsréttur. Med tanke på att den högre instansen redan underkänt häktningsgrunderna förefaller det dock osannolikt att ett överklagande skulle ge resultat. Det troliga är därför att de två männen kommer att vara på fri fot fram till att rättegången i Héraðsdómur Reykjavíkur börjar.

Samtidigt blir alltfler detaljer från polisens utredning mot de två misstänkta männen kända. I flera månaders tid diskuterade de med allt större intensitet möjligheten att utföra terrordåd mot olika samhällsinstitutioner. Samtalen fördes över den krypterade appen Signal.

Den man som misstänks för förberedelse till terrorbrott hävdar i förhör att diskussionerna var på skämt och att det inte fanns något allvar bakom dem. Han skrev bland annat när han var full. Även om han underkände polisens och åklagarens tolkning av meddelandena förstod han att delar av konversationerna såg illa ut för hans del.

Hans vän - som åtalas för medhjälp - säger däremot i förhör att han själv inte menade allvar. Men kamratens uttalanden ska inte ha varit enbart på skämt utan det ska ha legat visst allvar bakom orden och att han tror att kamraten skulle vara kapabel att utföra attentat.

Den 22 juni i år - alltså tre månader före gripandet - skrev den ena mannen till den andra om att de snart skulle bli medlemmar i RWDS, right wing death squad. Männen hyllade också högerextremister som hade begått olika typer av terrordåd.

I samband med den årliga pridefestivalen i Reykjavík ska en av dem ha funderat på om det skulle vara möjligt att ta sig förbi avspärrningarna med en lastbil. Syftet skulle troligen vara att försöka köra ihjäl besökare. Det är dock oklart om mannen faktiskt undersökte förutsättningarna för att utföra ett sådant attentat.

När männen greps den 21 september gjordes bland annat razzior mot deras bostäder i Reykjavík. I den misstänkta huvudmannens lägenhet fanns utöver skjutvapen och ammunition även en nazistflagga, en sydstatsflagga, en gasmask, en gaspistol och en anteckningsbok där det bland annat fanns en lista med ingredienser som behövdes för att tillverka en sprängladdning.

Kamraten ska ha varit förbluffad över mannens beslutsamhet. Han ska ha visat ett stort intresse för drönare och sprängladdningar. Han ska också ha listat en rad gps-koordinater till tänkbara mål.

Här kan du läsa mer om misstankarna mot de två männen.