måndag 5 december 2022

Aron och Embla populäraste namnen för nyfödda på Island

Aron var det populäraste pojknamnet och Embla det populäraste flicknamnet för nyfödda på Island under 2021. För Aron var det andra året i följd som populäraste förnamnet - men Embla var däremot något av en raket som gick från åttonde till första plats inom loppet av ett år. Det visar namnstatistik från Þjóðskrá Íslands.

Förra året var det 41 nyfödda pojkar som gavs namnet Aron - vilket gjorde det till Islands populäraste förnamn 2021. Det var dessutom andra året i följd som Aron toppade pojkarnas namntopp.

På andra plats fanns en snabb klättrare. Det var förra året 36 pojkar som fick namnet Jökull. Ett år tidigare var Jökull bara det tjugonde vanligaste förnamnet bland nyfödda pojkar.

I övrigt var förändringarna bland pojknamnen få. Alexander var det tredje populäraste namnet och tvingades därmed lämna andraplatsen till Jökull. Fyra var Kári, femma Emil, sexa Jón, sjua Óliver, åtta Mikael, nio Matthías och tia Elmar.

Betydligt större förändringar var det bland flickorna. 2021 års populäraste förnamn var Embla med 31 nya bärare. På 2020 års namntopp återfanns Embla på åttonde plats.

Andrea och Freyja - som var tvåa och trea 2020 - försvann båda från topp tio. Ny tvåa var Emilía - ett namn som gavs till 29 nyfödda flickor. Därefter följde Sara på tredje plats och Sóley på fjärde plats.

Därefter följde ett knippe av namn där alla utom ett klättrat snabbt på bara ett år. Femma var Matthildur (på plats 26 under 2020), sexa Aþena (15), sjua Katla (24), åtta Guðrún (28), nia Saga (80) och tia Eva (9).

Under 2021 var det 4 419 nyfödda - vilket motsvarade 90,8 procent av antalet barn - som fick minst två förnamn. Populäraste andranamnet var pojknamnet Þór med 109 nya bärare. Därefter följde ytterligare tre pojknamn: Freyr, Máni och Logi. På femte plats bland andranamnen fanns Rós, det första flicknamnet på listan.

Men det vanligaste första förnamnet i hela landet bland samtliga invånare är Anna med 6 175 bärare. Därefter kom Jón med 5 652 bärare, Guðrún med 5 003 bärare, Sigurður med 4 497 bärare och Guðmundur med 4 253 bärare.