fredag 23 december 2022

Misstänkta terrorislänningar på fri fot fram till rättegång

Åklagaren misslyckas ännu en gång med att få de två misstänkta terrorislänningarna häktade. Även Landsréttur säger nej till att häkta de två männen med hänvisning till att de åtalats för brott som kan ge tio års fängelse och utgör en fara för allmänheten. Samtidigt fortsätter bilden av männens diskussioner om terrorbrott att klarna.

Den 21 september i år grep polisen två män - en 24-åring och en 25-åring som båda är bosatta i Reykjavík - i en omfattande razzia. Polisen beslagtog ett femtiotal skjutvapen och stora mängder ammunition. De hittade också manifest från kända terrorister och hakkorsflaggor.

De två männen har nu åtalats för förberedelse till terrorbrott. Rättegången - som hålls i Héraðsdomur Reykjavíkur någon gång efter nyår - blir den första i sitt slag på Island. Aldrig har någon tidigare ställts inför rätta för att ha planerat terrordåd.

Allt fler detaljer från förundersökningen blir nu kända. Det visar sig att isländsk polis i mitten på oktober vände sig till Europol för att få hjälp av terrorexperter att analysera de två männens agerande. Analytikernas slutsats var att det inte rörde sig om tangentbordskrigare utan om personer som var på väg att faktiskt begå terrorbrott.

Bakom den slutsatsen låg bland annat att männen hade samlat på sig stora mängder vapen som de också hade lärt sig att hantera. I den krypterade meddelandetjänsten Signal diskuterade de tänkbara offer och mål för terrordåd - medan deras vardagliga konversationer ägde rum på Facebook.

De diskuterade hur de skulle kunna komma över polisuniformer och annan polisutrustning som skulle användas i samband med dåd. De ville också skaffa sig en bil som skulle se ut som ett fordon tillhörande insatsstyrkan. Bilen skulle de använda i samband med terrorattentat.

En av männen hade inte bara sparat manifest från olika högerextrema terrorister. Han hade också påbörjat ett eget manifest.

Båda männen nekar till terroranklagelserna men har erkänt grovt vapenbrott. De har bland annat tillverkat skjutvapen med hjälp av 3d-skrivare.

Efter att åtalet lämnats in försattes de två männen på fri fot sedan åklagaren misslyckats med att få dem häktade fram till rättegångens början. Landsréttur hänvisade bland annat till en psykiatrisk utredning som säger att ingen av männen tros utgöra en fara för sig själva eller för allmänheten.

Åklagaren försökte då i stället få dem häktade med stöd av en annan paragraf i brottsbalken som säger att personer som misstänks för brott som kan ge tio års fängelse eller där de befaras vara så farliga att de utgör en fara för allmänheten kan häktas.

Men inte heller den vägen har varit framgångsrik. I fredags sade Héraðsdómur Reykjavíkur nej till åklagarens begäran. Och i går tog Landsréttur samma beslut. Därmed står det klart att de två männen kommer att vara på fri fot fram till rättegångens början.

Här kan du läsa mer om de två misstänkta terroristerna.