fredag 20 januari 2023

238 döda på Island under coronapandemin

Hittills har 238 personer dött på Island under coronapandemin. Och den stora majoriteten avled i sviterna av covid-19 under förra året. Då exploderade smittan med omikronvarianten samtidigt som restriktionerna avvecklades. Det här visar statistik från Embætti landlæknis som gäller till och med november 2022.

I slutet på februari 2020 rapporterades det första fallet av coronasmitta på Island. Det följdes snart av en lång rad hårda restriktioner för bland annat sammankomster och resande. De sista restriktionerna avvecklades i februari 2022. Då slopades också alla begränsningar av resande och alla restriktioner för inresa till Island.

Hittills har 238 dödsfall till följd av coronaviruset rapporterats. Det behöver dock inte vara covid-19 som är ensam dödsorsak. Många av personerna som har avlidit i sviterna av covid-19 har även haft andra sjukdomar.

Under pandemins första år var det 31 personer som avled. Och under 2021 sjönk antalet dödsoffer till åtta personer. Men under perioden januari till november 2022 var det hela 238 personer som avled.

Skälet är enligt myndigheten den omfattande samhällsspridningen av coronaviruset under 2022. När omikronvarianten blev dominerande vid förra årsskiftet visade det sig att många av restriktionerna inte hade lika stor effekt.

Coronaviruset härjar alltjämt i det isländska samhället. Flera sjukhus har nyligen infört begränsningar av besök eftersom smittspridningen ökat. I somras var också smittspridningen av omikronvarianten påtaglig. Även under hösten och vintern har smittspridningen legat på en förhållandevis hög nivå.

En stor majoritet av befolkningen är dock vaccinerad - vilket gör att få blir allvarligt sjuka.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.