onsdag 4 januari 2023

Countrylegendarens sista bolag begärs i konkurs

När Hallbjörn Hjartarson dömdes för sexuella övergrepp mot barn kollapsade det lilla countryimperium som han skapat i Skagaströnd. Han gick bort i höstas - och nu har också bolaget som ägde fastigheten där han drev Kántrýbær gått i konkurs. I flera års tid hade han då utan framgång försökt sälja fastigheten till en ny ägare.

Året var 2014 när Hallbjörn Hjartarson dömdes för sexuella övergrepp mot två minderåriga pojkar. Straffet blev tre års fängelse. Han behövde dock aldrig avtjäna straffet i fängelse eftersom myndigheterna gjorde bedömningen att hans hälsa var för dålig för att kunna sitta på anstalt.

När anklagelserna mot honom blev kända rasade det lilla countryimperium som Hallbjörn Hjartarson hade byggt upp i Skagaströnd på norra Island. Kántrýbær var en radiostation, ett skivbolag, en festival, ett museum och en restaurang. Men åtalet gjorde honom i princip till paria. Kántrýbær bommade igen strax därpå när det stod klart att gästerna vände honom ryggen.

Fallet var högt. Tidigare hade han hyllats och prisats såväl av USA:s ambassad som Country Music Association för sina insatser för countrymusiken på Island.

Hallbjörn Hjartarson framstod för många som exotisk när han började sända countryradio från Skagaströnd. Verksamheten växte så småningom till ett museum, skivutgivning, festivaler och en restaurang.

I oktober 1997 brann de gamla lokalerna ned till grunden. Närmare 5 000 personer gick dock in som aktieägare i Hallbjörn Hjartarsons bolag och finansierade därmed bygget av nya lokaler i Skagaströnd. Nya Kántrýbær invigdes på Islands nationaldag den 17 juni 1998.

Efter att ha stängt museet försökte Hallbjörn Hjartarson sälja fastigheten. När det inte lyckades hyrde han ut lokalerna till bland annat en restaurang. Ingen kunde dock få verksamheten att gå runt och huset har stått tomt i långa perioder. I en mäklarannons från januari 2021 beskrevs det som en fastighet med "oändliga möjligheter".

Den 2 september 2022 avled Hallbjörn Hjartarson. Han blev 87 år gammal.

Han var den enda ägaren av aktiebolaget Villta vestrið/Skagaströnd ehf. som begärdes i konkurs av Héraðsdómur Norðurlands vestra den 19 december samma år. Bolaget Kántrýbær ehf. - som drev bland annat radiostationen och museet - gick i konkurs redan 2018.

Fordringsägare uppmanas nu i Lögbirtingablað att kontakta konkursförvaltaren.

Här kan du läsa mer om Hallbjörn Hjartarson och Kántrýbær.