måndag 16 januari 2023

Isländska biluthyrare kan bli skyldiga informera turister

Biluthyrare ska bli skyldiga att informera kunderna om vägförhållanden på Island. Alla kunder ska få upplysningar om bland annat backkrön utan sikt, grusvägar och enfiliga broar innan de får sätta sig i hyrbilen. Det föreslår kultur- och handelsminister Lilja Alfreðsdóttir. Förslaget kommer efter en rad uppmärksammade olyckor där turister varit inblandade.

På morgonen den 27 december 2018 larmades polis och räddningstjänst till bron över Núpsvötn mellan Kirkjubæjarklaustur och Skaftafell på den isländska sydkusten. En tolv år gammal Toyota Landcruiser hade kört av bron i halkan. Fallhöjden var sju meter.

Tre av de sju personerna i bilen omkom i olyckan. Samtliga var brittiska turister. Polisens utredning av olyckan visade att bilen hade hållit minst 90 kilometer i timmen över bron - vilket också var den högsta tillåtna hastigheten. Men vägbanan var hal och när föraren tappade fästet gav broräcket vika för fordonets tyngd.

Redan dagen därpå sänkte Vegagerðin den tillåtna hastigheten över bron till 50 kilometer i timmen. Senare har samma hastighetsbegränsning införts på samtliga enfiliga broar längs ringvägen. De har också försetts med blinkande ljus.

Olyckan gav upphov till en ny debatt om turisters förståelse för väg- och väderförhållanden på Island - i synnerhet under vintertid. Många utländska förare har ingen erfarenhet av att åka på smala och gropiga grusvägar, att manövrera i snö och is och att hålla uppsikt över får som strövar längs vägarna på somrarna.

Turister är kraftigt överrepresenterade i olycksstatistiken. På vintrarna är det också framför allt utländska förare som trotsar avstängningar och kör in på vägar som är oframkomliga - i regel med konsekvensen att de så småningom behöver hjälp av räddningstjänst eller bärgare.

I ett nytt lagförslag får biluthyrare ett större ansvar för att informera kunderna om förhållandena på Island. Det handlar bland annat om hur vädret kan påverka förutsättningarna, enfiliga broar, grusvägar, oframkomliga vägar under vintrarna, skyldigheten att alltid använda belysning, faran med att stanna mitt på vägen och backkrön med skymd sikt.

Efter olyckan vid Núpsvötn kom det också intern kritik från branschen mot att vissa biluthyrare har gamla fordon i flottan. Vissa pekade till exempel på att den hyrbilen var tolv år. Men i lagförslaget från Lilja Alfreðsdóttir finns inga krav på hur gamla fordonen får vara eller någon maximal körsträcka.

I ett remissvar skriver branschorganisationen Samtök ferðaþjónustunnar att de föreslagna förändringarna på det stora hela är till det bättre och att uthyrarna redan har blivit bättre på att informera sina kunder. Informationen har utarbetats i samarbete med myndigheter som Samgöngustofa och Vegagerðin.

Däremot vänder sig organisationen mot att informationen ska skrivas in i hyresavtalet. Det är enligt Samtök ferðaþjónustunnar inte bästa sättet att förebygga olyckor och det finns mer förnuftiga sätt att informera kunderna på.

Här kan du läsa mer om olyckan vid Núpsvötn.