måndag 9 januari 2023

Misstänkta terrorislänningar hälsade med Hitlerhälsning

De gjorde Hitlerhälsning när de träffades. Och en av dem sade sig vara nazist medan den andra beskrev sig som en gudfruktig person som gillade såväl homosexuella som personer med annan hudfärg än vit. Ändå talade de med varandra om terrorattentat mot pridefestivalen i Reykjavík och om att köra ihjäl hundratals personer för att därefter skjuta vilt omkring sig.

Onsdagen den 18 januari inleds rättsprocessen i Héraðsdómur Reykjavíkur i det första terrormålet i Islands historia. En man står åtalad för försök till terrorbrott och grovt vapenbrott. Hans kumpan står åtalad för delaktighet i försök till terrorbrott och grovt vapenbrott. Om de fälls riskerar de livstids fängelse.

Polisen slog till mot männen den 21 september förra året. Polisen kunde lägga beslag på ett femtiotal skjutvapen och stora mängder ammunition. I takt med att polisen kunde kartlägga männens kommunikation med varandra stod det klart att de diskuterat terrordåd mot bland annat en rad ledande isländska politiker och institutioner.

Sedan den 13 december är båda männen på fri fot. I samband med att de släpptes valde polisen att höja beredskapsnivån för terrordåd ett steg.

Ännu fler dokument från häktningsförhandlingarna mot männen har nu offentliggjorts. I de nya dokumenten finns bland annat information från polisens förhör med männen.

Den man som enligt åtalet var drivande i terrorplaneringen ska i förhör själv ha beskrivit sig som "nazist". När de två männen träffades hälsade de genom att göra Hitlerhälsning. När de skrev till varandra i sociala medier använde de ofta tilltalet "Mein Fuhrer".

Den andra mannen beskriver sig i förhör som en gudfruktig människovän som uppskattade bland annat homosexuella och personer med annan hudfärg än vit.

Den andra mannen förklarade att kamraten länge betraktat sig som "nazist" och att även andra ska ha betraktat honom på samma sätt. Eftersom kamraten ogillade dagens samhälle och hade politiska åsikter som många ogillade valde han alltmer att isolera sig och dra sig tillbaka från det vardagliga livet. Innan han greps av polis hade han varit arbetslös i ett par månader.

De två männen har känt varandra länge. De har både gått i skolan och arbetat tillsammans.

I förhör hävdade den misstänkte huvudmannen att vänskapen var förklaringen till tonen mellan de två när de kommunicerade genom den krypterade appen Signal. Den ska ha varit rå men skämtsam. När de talade om att mörda politiker eller utföra sprängdåd låg det inget allvar bakom diskussionerna.

Vidare berättade den misstänkte huvudmannen att "huvudproblemet" i dagens samhälle var "extremmuslimer". Han var djupt missnöjd med den växande invandringen till Island. Han hävdade att invandrare inte arbetade utan bara utnyttjade samhällssystemet. Han ansåg också att homosexuella hade en för framskjuten plats i samhället och att de skulle förbjudas ha kontakt med barn.

Kamraten beskrev honom vidare som en person som hatade såväl judar som muslimer. Ingen av dem ska dock ha menat allvar med diskussionerna om terror. Han ska dock ha försökt lugna ner sin kamrat när han talade om attacker med hjälp av drönare.

Huvudmannen ska ha sett sig själv som en medlem i nätverket Right wing death squad. Gång på gång ska han ha sagt att han ville skjuta meningsmotståndare. Han ska också ha varit medveten om att hans språkbruk av många uppfattades som osmakligt.

Ändå berättade kamraten att huvudmannen skulle ha beskådat en prideparad i Reykjavík med syftet att undersöka avspärrningarna. Målet ska ha varit att planera ett attentat mot paraden med lastbil. Över Signal talade de om "att köra över 100 personer på gay pride och så backa fram och tillbaka - skjuta 500 skott och sticka till nästa ställe".

Vid attentatet skulle de använda sig av utrustning som fick besökarna att tro att de var poliser. Förvirringen skulle göra det möjligt för dem att komma undan.

I huvudmannens dator hittade polisen något som de tolkade som början på ett terrormanifest. Han hade också samlat på sig manifest från högerextrema terrorister - såväl enskilda som grupper - som han beundrade. I förhör svarade han att det inte rörde sig om något manifest utan bara om personliga tankar som aldrig varit avsedda för allmänheten. Det var inte bara terrorister som skrev politiska manifest av olika slag. Terroristernas texter hade han sökt upp eftersom han var intresserad av hur de resonerade.

Han hade även samlat på sig filmer från terrordåd. Ett sådant attentat gjorde att han i ett dokument beskrev gärningsmannen som en "gud". När han fick frågor om detta i förhör sade han att han varit berusad när han skrev.

Huvudmannen hyllade också Anders Behring Breivik. Han ansåg att den norske terroristen genom massakern på Utøya förhindrade att dessa unga socialdemokrater blev ministrar och parlamentariker. Därigenom förhindrade också Anders Behring Breivik att hans offer kunde släppa in fler utlänningar i Norge.

I datorn fanns också information om tillverkning av bomber och sprängmedel. Enligt mannen ska syftet inte ha varit någon egen tillverkning. Han ska enbart ha intresserat sig för de kemiska processerna bakom tillverkningen.

Anders Behring Breivik och andra terrorister hade i många fall planerat sina attentat i flera års tid. Själv trodde han att han inte skulle behöva mer än några få månader för att gå från ord till handling. Han gjorde bland annat en rad sökningar på polisens årliga personalfest. I förhör ville han dock inte kommentera varför han var så intresserad av just den festen.

Här kan du läsa mer om rättsprocessen mot de två misstänkta terroristerna och här och här hittar du domslut från Landsréttur.