torsdag 19 januari 2023

Misstänkta terrorislänningar nekar till planer på attentat

De två isländska män som misstänks för att ha planerat terrordåd nekade båda till brott när rättsprocessen inleddes i Héraðsdómur Reykjavíkur i går. Båda erkände dock några av de vapenbrott som finns i åtalet. En erkände också narkotikabrott. Men det är oklart om det faktiskt blir en rättegång om själva terrormisstankarna. Domaren överväger att inte ta upp de åtalspunkterna till prövning.

I Héraðsdómur Reykjavíkur inleddes i går rättsprocessen mot de två män - som båda är bosatta i Reykjavík och är 26 respektive 24 år gamla - som misstänks för att ha planerat terrordåd. Det är det första åtalet i sitt slag i Islands historia. Men frågan är om dessa misstankar faktiskt kommer att prövas i rätten.

Inför rättsprocessens början hade männens försvarare kritiserat åklagarens brist på konkreta uppgifter i åtalet. Det talades om att dåd skulle utföras mot vissa personer vid en viss tidpunkt - men det fanns ingen information om när dåd skulle ske eller vilka som skulle vara måltavlor. I stället talas det allmänt om hot mot personer i ledande ställning och samhällsinstitutioner.

Vid rättsprocessens början meddelade domaren i går att åtalspunkterna om terrorism skulle prövas före rättegångens inledning. Domaren överväger alltså att avvisa dessa åtalspunkter. Det är mycket ovanligt att domaren tar sådana initiativ.

Det här är inte ett beslut som domaren motiverar på något sätt. Men det troliga är att åtalspunkterna vad gäller terrorism anses för vaga för att de ska kunna prövas. Däremot gjorde domaren inga invändningar mot åtalspunkterna gällande vapenbrott och narkotikabrott.

Båda männen nekade i går till all inblandning i terrorbrott. De erkände var för sig några av åtalspunkterna gällande vapenbrott. En av dem erkände också narkotikabrott. När mannen greps hade han både narkotika och anabola steroider på sig.

Gårdagens förhandling var över på 24 minuter. De två männen dolde sina ansikten när de kom till och lämnade rättssalen. Inne i rättssalen skyddade de inte sina ansikten. Ingen av dem svarade på några frågor från journalister.

Sveinn Andri Sveinsson, en av männens försvarare, yrkade i går på att männens samtliga konversationer över den krypterade appen Signal skulle lämnas ut från polisen. De använde Signal från december 2021 fram till gripandet nio månader senare. Konversationerna omfattar 1 700 utskrivna A4-sidor.

Männen använde Signal för att diskutera bland annat potentiella terrormål och tillvägagångssätt. De samtalade också om nazism, förebilder bland kända terrorister och sin avsky för samhällsutvecklingen. I förhör har de hävdat att alla samtal om att utföra terrordåd var på skämt.

De två männen greps i en razzia den 21 september förra året. De satt häktade fram till den 13 december då Landsréttur gick emot åklagaren och hävde häktningen av männen. När männen försattes på fri fot valde polismyndigheten att höja terrorhotsnivån ett steg.

Rättsprocessen i Héraðsdómur Reykjavíkur fortsätter den 26 januari.

Här kan du läsa mer om åtalet mot de två misstänkta terroristerna.