torsdag 26 januari 2023

Socialdemokraterna är Islands största parti

Hela 23,6 procent av islänningarna sympatiserar nu med Socialdemokraterna - en ökning med 3,5 procentenheter inom loppet av en månad. Därmed går Socialdemokraterna om Självständighetspartiet och är nu med viss marginal Islands största parti. Självständighetspartiet får samtidigt 21,8 procent. Det visar en ny opinionsmätning utförd av Maskína.

Redan inför skiftet på ordförandeposten började Socialdemokraterna klättra i opinionen. Och sedan Kristrún Frostadóttir valdes till partiledare har Socialdemokraterna gått starkt framåt. Kanske har väljarna tilltalats av hennes nya fokus på klassiska välfärdsfrågor - och mindre fokus på bland annat en ny grundlag och EU-medlemskap.

I den senaste väljarbarometern från Maskína går Socialdemokraterna om Självständighetspartiet. Socialdemokraterna är nu Islands största parti.

Stödet för Socialdemokraterna är nu 23,6 procent - en uppgång med 3,5 procentenheter jämfört med föregående månad. Det är andra månaden i följd som Socialdemokraterna är störst. Men i förra mätningen var avståndet till Självständighetspartiet bara 0,1 procentenhet.

Självständighetspartiet får nu 21,8 procent - en ökning med 1,8 procentenheter. Gapet upp till Socialdemokraterna är alltså 1,8 procentenheter. Det är dock inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen.

Piratpartiet backar med 2,1 procentenheter och mister därmed positionen som tredje största parti. Den platsen återtar Framstegspartiet som minskar med 0,1 procentenhet till 12,1 procent.

Ytterligare fyra partier klarar femprocentsspärren till alltinget. Renässans ökar med 1,6 procentenheter till 9,1 procent, Gröna vänstern ökar med 0,5 procentenheter till 8,3 procent, Centerpartiet minskar med 0,8 procentenheter till 5,9 procent och Folkets parti minskar med 1,9 procentenheter till 5,1 procent.

Islands socialistparti är mätningens stora förlorare och hade om det varit val i dag inte fått några mandat i alltinget. Stödet sjunker med 2,5 procentenheter till 3,6 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.