måndag 2 januari 2023

Socialdemokraterna störst på Island efter partiledarbyte

Socialdemokraterna är Islands största parti. Och nya partiledaren Kristrún Frostadóttir är den isländska politiker som får högst betyg av väljarna. Hon är dessutom den som näst flest vill se som statsminister - och den populäraste statsministern. Det visar en opinionsmätning utförd av Maskína på uppdrag av Vísir.

För två månader sedan valdes Kristrún Frostadóttir till ny ledare för Socialdemokraterna. I praktiken var dock frågan om vem som skulle leda partiet avgjord långt tidigare. Logi Már Einarsson hade meddelat att han inte ställde upp för omval och inom partiet fanns en rad starka namn som både internt och externt lobbade för Kristrún Frostadóttir.

Sedan dess har Socialdemokraterna stigit i opinionen - och i den senaste mätningen från Maskína går partiet för första gången på flera år om Självständighetspartiet. Även om försprånget är minsta möjliga och ligger inom den statistiska felmarginalen är Socialdemokraterna nu Islands största parti.

Socialdemokraterna får nu 20,1 procent mot 20 procent för Självständighetspartiet. Jämfört med den mätning som Maskína gjorde i november har Socialdemokraterna under den senaste månaden ökat med 1,1 procentenhet samtidigt som Självständighetspartiet har förlorat 1,8 procentenheter.

Men Självständighetspartiet är inte det enda partiet i den trepartikoalition som styr Island som kämpar mot sviktande opinionssiffror. Betydligt sämre är läget för Framstegspartiet som nu sjunker till 12,2 procent - en nedgång med 2,6 procentenheter. Gröna vänstern får 7,8 procent - en ökning med 0,7 procentenheter.

Framstegspartiets ras innebär att Piratpartiet återtar positionen som tredje största parti. Stödet är nu 12,5 procent - en tillbakagång med 0,9 procentenheter. Renässans backar med 1,5 procentenheter till 7,5 procent. Folkets parti ökar med 2 procentenheter till 7 procent. Centerpartiet vinner 1,8 procentenheter och får nu 6,7 procent. Och Islands socialistparti ökar med 1,1 procentenhet till 6,1 procent.

Det är alltså nio partiet - till skillnad från dagens åtta - som klarar femprocentsspärren till alltinget. De tre koalitionspartierna har tillsammans backat så kraftigt jämfört med valresultatet från hösten 2021 att de inte längre skulle få majoritet i alltinget.

Socialdemokraternas vändning i opinion började när det stod klart att ordförandeskiftet var på väg. Hittills verkar alltså Kristrún Frostadóttir ha infriat förväntningarna.

Hela 42 procent av islänningarna anser enligt Vísir att hon gör ett bra jobb som ledare för Socialdemokraterna medan 20 procent tycker att hon gör ett dåligt jobb. Det är de starkaste siffrorna i hela undersökningen. Tvåa är Katrín Jakobsdóttir - statsminister och ledare för Gröna vänstern - som 37,5 procent tycker gör ett bra jobb och 35,9 procent anser gör ett dåligt jobb.

Katrín Jakobsdóttir är dock den som flest föredrar som statsminister. Det är 33,9 procent som svarar att hon är den mest lämpliga regeringschefen medan 22,9 procent förespråkar Kristrún Frostadóttir. Avståndet är stort ned till trean. Bjarni Benediktsson - finansminister och ledare för Självständighetspartiet - får bara 7,6 procent.

Däremot är Kristrún Frostadóttir favorit till posten som finansminister. Hela 31,3 procent vill se henne på posten mot 23,7 procent för Bjarni Benediktsson. Här är Renässans ledare Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir trea med 9 procent.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas partiledarbyte.