fredag 27 januari 2023

Stödet för Framstegspartiet kollapsar i Reykjavík

Framstegspartiet var den stora segraren i vårens kommunalval i Reykjavík. Men bara åtta månader senare har partiet förlorat mer än hälften av väljarstödet. Toppkandidaten och blivande borgmästaren Einar Þorsteinsson hamnar bara på femte plats över hur ledamöterna i fullmäktige sköter sitt jobb. Det visar en opinionsmätning utförd av Maskína.

I kommunalvalet i Reykjavík i maj förra året gjorde Framstegspartiet ett historiskt val. Partiet fick hela 18,7 procent av rösterna och kunde bilda majoritet ihop med Socialdemokraterna, Renässans och Piratpartiet. Toppkandidaten Einar Þorsteinsson ska också ta över som borgmästare vid årsskiftet.

Men kommuninvånarna är hittills inte nöjda med partiet. I en väljarbarometer utförd av Maskína får Framstegspartiet bara 8,2 procent - en nedgång med 10,5 procentenheter jämfört med valresultatet. Det gör partiet till mätningens stora förlorare.

Den stora vinnaren är Piratpartiet som får 20,4 procent - en ökning med 8,8 procentenheter jämfört med valet.

Även de två övriga partierna i den styrande koalitionen går framåt. En annan vinnare är Socialdemokraterna som får 23,4 procent - en uppgång med 3,1 procentenheter. Renässans ökar med 1,6 procentenheter till 6,8 procent.

Uppsvinget för Socialdemokraterna innebär att partiet nu tar över positionen som störst i Reykjavík. Samtidigt sjunker Självständighetspartiet till 22,3 procent - en nedgång med 2,2 procentenheter jämfört med valresultatet.

Det enda oppositionspartiet som går framåt är Islands socialistparti som ökar med 1,9 procentenheter till 9,6 procent. Folkets parti backar med 0,7 procentenheter till 3,8 procent. Lika mycket förlorar Gröna vänstern och får nu 3,3 procent. Centerpartiet krymper med 0,3 procentenheter till 2,2 procent.

Om det hade varit val i dag hade alltså de fyra partierna kunnat regera vidare. Däremot hade Framstegspartiet knappast kunnat göra anspråk på posten som borgmästare.

Vid årsskiftet ska alltså Einar Þorsteinsson avlösa socialdemokraten Dagur B. Eggertsson på posten. Men det är bara 8,5 procent som tycker att han är den kommunpolitiker som sköter sig bäst.

Populärast är Island socialistpartis Sanna Magdalena Mörtudóttir som 15,5 procent ger högsta betyg. Därefter följer Dagur B. Eggertsson med 12,9 procent, Självständighetspartiets Hildur Björnsdóttir med 12 procent och Piratpartiets Alexandra Briem med 10,3 procent.

Det är 21,5 procent som anser att den styrande majoriteten sköter sig bra medan 46,6 procent tycker att den inte gör ett bra jobb. Ännu färre - endast 11,7 procent - svarar att oppositionen sköter sig bra medan 44,9 procent uppger att den inte gör ett bra jobb.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.