torsdag 5 januari 2023

USA:s ambassad stängd efter fynd av brev med vitt pulver

USA:s ambassad på Engjateigur i Reykjavík stängdes i går eftermiddag. Polisen, insatsstyrkan, bombgruppen och brandkåren ryckte ut sedan ambassadpersonal hittat ett kuvert med vitt pulver. De anställda fördes till sjukhus för undersökning. Pulvret som fanns i kuvertet analyseras nu av Háskóli Íslands.

Vid 14-tiden i går slog USA:s ambassad på Engjateigur i Reykjavík larm om ett kuvert som innehöll ett vitt pulver. Polisen, insatsstyrkan, bombgruppen och brandkåren ryckte ut. Kuvertet togs om hand av polis i skyddsdräkter. Det har nu förts till Háskóli Íslands för analys. Svaret väntas komma under dagen.

Ambassaden hölls stängd i ett par timmar. Anställda som hade kommit i kontakt med brevet fördes till sjukhus för undersökning. Inget tydde på att de hade drabbats av några symtom efter att ha hanterat brevet. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Ambassadpersonalen ska ha slagit larm enligt de rutiner som finns när det gäller misstänkta föremål. Isländska myndigheter ska också ha följt de rutiner som finns genom att avlägsna föremålet. Det ansågs inte finnas något behov av att evakuera hela byggnaden.

Vid 15.30 öppnade ambassaden på nytt. Då kunde också personal som inte var på plats när byggnaden stängdes återvända till sina arbeten.

Polisen har inte berättat om det rörde sig om ett brev som skickats från utlandet eller från Island. Det är heller inte känt om det finns någon misstänkt.

Runólfur Þórhallsson vid polisen säger till Vísir att omständigheterna på platsen var sådana att beredskapen ganska snabbt kunde blåsas av. Att ambassader får den här typen av försändelser ska inte vara helt ovanligt.

USA:s ambassad har ett sextiotal anställda. Kristinn Gilsdorf, talesperson för ambassaden, säger till Vísir att personalen höll sig lugn och samarbetade med polisen.

Enligt RÚV ska även USA:s ambassader i Polen och Spanien ha fått liknande pulverbrev de senaste dagarna.