tisdag 21 februari 2023

Antivaxxare och abortmotståndare mest ogillade på Island

Antivaxxare är den enskilda grupp som islänningarna i allmänhet har svårast för. Nästan lika impopulära är abortmotståndare och klimatförnekare. Köttätare och kvinnor är de grupper som mest sällan möter några antipatier. Det visar en undersökning utförd av Maskína på uppdrag av Fjölmiðlanefnd.

När de första vaccindoserna mot coronaviruset nådde Island i slutet på december 2020 var intresset stort. Myndigheter och politiker uppmanade medborgarna att vaccinera sig - och de allra flesta lyssnade. Nu är 82 procent av befolkningen fullvaccinerad - vilket innebär att de fått minst två doser. Island vaccinerar nu alla som är födda 2016 och tidigare.

De uttalade vaccinmotståndarna var inte många men däremot periodvis ganska högljudda. Några hävdade att coronaviruset var en bluff. Andra misstrodde vaccinerna. Och vissa försökte i stället skaffa sig immunitet genom att utsätta sig för viruset.

Det är inte populärt att vara antivaxxare på Island i dag. Hela 58,2 procent av islänningarna uppger att det är en grupp som de ogillar.

Nästan lika impopulära är abortmotståndare och klimatförnekare. Det är 56,3 procent respektive 52,3 procent som svarar att de inte gillar dessa grupper.

På fjärde plats kommer nationalister med 37,4 procent, vapensamlare med 35,7 procent och talespersoner för fiskeindustrin med 28,9 procent.

Den mest ogillade väljargruppen är Centerpartiets sympatisörer som 25 procent inte uppskattar. Näst mest ogillade är Självständighetspartiets sympatisörer med 15,5 procent följt av 14 procent för Islands socialistparti, 13 för Piratpartiet, 9,9 procent för Folkets parti, 8,1 procent för Socialdemokraterna, 7 procent för Framstegspartiet, 6,4 procent för Gröna vänstern och 4,9 procent för Renässans.

Det är 11 procent som ogillar veganer - men bara 0,5 procent som ogillar köttätare.

Ungefär lika många - 11,1 procent - uppger att de ogillar feminister. Vidare är det 9,1 procent som ogillar miljöaktivister och 3,6 procent som ogillar djurrättsaktivister.

Och det är 12 procent som ogillar muslimer - vilket kan jämföras med att det är 7,8 procent som ogillar romer, 5,6 procent som ogillar transpersoner, 5,1 procent som ogillar invandrare, 3,7 procent som ogillar judar, 3,3 procent som ogillar bisexuella, 2,1 procent som ogillar polacker, 1,9 procent som ogillar homosexuella och 0,7 procent som ogillar heterosexuella.

Den minst impopulära yrkesgruppen är hälsovårdspersonal som bara 0,6 procent ogillar. Mest impopulära gruppen är alltingspolitiker med 9,8 procent.

Utöver köttätare är kvinnor den minst ogillade gruppen. Det är bara 0,5 procent som säger att de ogillar kvinnor - medan 0,7 procent svarar att de ogillar män.