måndag 20 februari 2023

Vill dödförklara kvinna som varit försvunnen i tre år

Några dagar före jul parkerade kvinnan sin bil nära fyren vid Dyrhólaey. Hundar spårade henne fram till klipporna. Där slutade alla spår efter kvinnan. Någon kropp eller några andra tillhörigheter har inte hittats. Drygt tre år senare vill nu kvinnans familj att hon förklaras död. Fallet tas upp i Héraðsdómur Suðurlands i slutet av maj.

På kvällen den 20 december 2019 parkerade en kvinna bosatt i Hella sin bil nära fyren vid Dyrhólaey på den isländska sydkusten. Tre dagar senare gjordes den första stora sökinsatsen. Räddningsarbetare finkammade stränderna flera gånger fram till dagen före nyårsafton. Därefter gjordes flera mindre insatser längs stora delar av sydkusten.

Inga fynd gjordes. Men den 23 december - när sökandet inleddes - spårade hundar kvinnans steg från hennes bil på parkeringsplatsen fram till en klippkant. Där slutade spåren. Inga observationer av kvinnan finns sedan hon lämnade Hella den 20 december.

Samma kväll ska hon vid 19-tiden ha skickat ett meddelande till sin mamma. Där ska hon ha sagt förlåt - samtidigt som det gick att höra vågor som slog mot klippor i bakgrunden.

Strax efter att hon skickat meddelandet kopplades mobilen för sista gången upp mot en mast i området. Den har inte använts sedan dess.

Inga personer har hört av sig om att de skulle ha sett kvinnan vid Dyrhólaey. Allt pekar på att hon tagit sitt liv genom att hoppa från klipporna i havet.

Polisen beslutade den 21 januari 2020 att formellt avblåsa letandet. Allt pekade enligt polisen på att hon hamnat i havet och omkommit.

Nu har hennes make och deras två minderåriga barn vänt sig till Héraðsdómur Suðurlands för att få kvinnan dödförklarad.

I normala fall blir någon dödförklarad tio år efter att den försvunnit om det inte finns särskilda skäl till något annat. Anhöriga har dock möjlighet att begära att någon blir dödförklarad tidigare om det finns mycket som pekar på att personen har omkommit i en olycka eller har tagit sitt liv.

Fallet tas upp i Héraðsdómur Suðurlands i Selfoss i slutet på maj. Lagmannen har nu i Lögbirtingablað uppmanat den som har ytterligare information om kvinnan att vända sig till domstolen och att i så fall presentera informationen i rätten. Om ingen anmäler sig är det sannolikt att kvinnan förklaras död av rätten.

Här kan du läsa mer om den försvunna kvinnan.