fredag 30 november 2007

Tälta med hamstrar - bostadsbristen i Reykjavík

Saevar Arnfjörd och Ólína Ragnheidur Gunnarsdóttir har i en och en halv månad tältat i Laugardalurområdet tillsammans med sina elva hamstrar. Paret tvingades flytta från en lägenhet i Dalvík i nordöstra delen av landet, och slog först ned tältpinnarna i närheten av Perlan (bilden) i Öskjuhlíð sydväst om Reykjavíks centrum.

Efter en tid rev kommunen tältet, och sedan dess campar de i Laugardalur. Det är inte första gången som paret väljer tältet före att söka hjälp hos de sociala myndigheterna. Med socialbidrag fruktar paret att de skulle placeras på två skilda institutioner för att bli kvitt alkoholberoendet.

Samtidigt larmar räddningstjänsten om att minst 1 200 personer i Reykjavík bor på sätt som är direkt brandfarliga - bostadsbyggandet i den snabbt växande huvudstaden släpar efter samtidigt som priserna för bostadsrätter skenar (att köpa lägenhet i Reykjavík är snäppet dyrare än i Stockholm, och till det kommer räntan som för närvarande ligger på drygt 13 procent). För den som saknar jobb blir situationen oundvikligen tuff, och många framför allt yngre islänningar bor i dåligt inredda källare och butikslokaler.