måndag 3 december 2007

Drömmen om en tunnel

100 miljarder isländska kronor (cirka 11 miljarder svenska kronor) och risken för jordbävningar och vulkanutbrott. Det är vad som skiljer Västmannaöarna från en fast förbindelse med fastlandet. När vädret är som det är just nu - färjan Herjólfur kan inte gå ut på grund av storm och ska ligga i docka i flera dagar, och flygplanen kan inte landa på Västmannaöarnas minimala flygfält i blåst och dimma - är det många som sörjer att detta projekt inte blir av.

Enligt en rapport från Vegagerðin (Vägverket) krävs en tunnel som är omkring 20 kilometer. Avståndet till fastlandet är visserligen bara 12 kilometer, men viss mark anses för opålitlig för att kunna gräva ned en tunnel i. Ungefär 1 000 bilar dagligen skulle enligt beräkningar använda tunneln. Transporter till och från Västmanöarna skulle förstås bli enklare och mer pålitliga, men kostnaden för tunneln avskräcker, invånarantalet på Västmannaöarna sjunker stadigt och - med den besvärliga geologiska situationen i åtanke - frågan är om det går att bygga en så pålitlig och avancerad tunnel som krävs. Enligt Vegagerðin är detta nämligen ett mer avancerat projekt än vad tekniken i dag mäktar med, då tidigare knepiga projekt på bland annat Island och Färöarna inte alls varit lika komplicerade som detta. Och går det åt helvete, tja, då är bygget naturligtvis inte bara ett ekonomiskt fiasko.

Om det blir något av Vegagerðins förstudie återstår att se. Den tunnel som finns nu (bilden) är en önskedröm målad på en vägg på Hemön. Omgiven av lunnefåglar finns tunnelöppningen som så småningom leder till ljuset från fastlandet.