onsdag 26 december 2007

Isländsk lokalhistoria i svensk tv

Den isländska tv-succén Út og suður (Runt omkring på Island) med Gísli Einarsson dyker då och då upp i SVT:s tablåer. I morgon 17.00 i SVT1 är det dags för ännu en halvtimme av fantastiskt skön snigeltempo-tv som får Landet runt att framstå som dödshippt.

Programidén skulle få kvällstidningsrävar att säcka ihop av ren desperation i jakt på någon form av nyhetskrok. Konceptet är typ road trip i tv där folk får prata oredigerat ungefär hur länge som helst om mer eller mindre vad som helst. Gísli Einarsson åker omkring och träffar människor på Island - ofta en kotte per halvtimmesavsnitt. Denna gång besöker han Snorri Jóhannesson í Borgarfjörður. En bestämd man med åsikter om det mesta, inbiten jägare och kontaktperson för japanska vetenskapsmän som forskar om norrsken, enligt SVT:s presentation. Gísli möter även Sigurdís Baldursdóttir, som bor i närheten av Hvolsvöllur. Oops, två reportage den här gången. Gísli ligger onekligen i.

Den som inte är nöjd med SVT:s (om än av till vis del förståeliga skäl...) halvhjärtade satsning på isländsk lokalhistoria kan köpa programmen här.