fredag 28 december 2007

Margrét Lára går före Eiður Smári

Fotbollsspelaren Margrét Lára Viðarsdóttir utsågs på en gala på Grand Hótel i Reykjavík till årets idrottare på Island 2007 (faksimil från Fótbolti.net). Under året ledde stjärnanfallaren Valur Reykjavík till andra raka seriesegern och satte nytt målrekord med 38 fullträffar på 16 matcher samt stod för flera avgörande mål i landslaget.

Året var dock inte bara medgång. Margrét Lára Viðarsdóttir skrev på för tyska Duisburg efter att ha varit jagad av flera europeiska toppklubbar, gjorde två mål i debuten men bröt i januari i år kontraktet och flyttade tillbaka till Island på grund av hemlängtan. 21-åringen är född och uppvuxen på Västmannaöarna, och började förstås karriären i ÍB Vestmannaeyja. 2004 flyttade hon till Reykjavík och Valur - och har vunnit skytteligan varje år sedan dess.

Margrét Lára Viðarsdóttir fick 496 röster. Tvåan, handbollsspelaren Ólafur Stefánsson, fick 319 röster och trean, badmintonspelaren Ragna Ingólfsdóttir, 225 röster. Värt att notera är att Eiður Smári Guðjohnsen, fotbollslandslagets stora stjärna som fick priset 2004 och 2005, hamnade först på åttonde plats. Förmodligen resultatet av ett mediokert EM-kval och ett ganska konsekvent bänknötande i Barcelona.