fredag 28 december 2007

Nytt rekord för inrikesflyget

För första gången någonsin passerar antalet resenärer på Air Icelands (Flugfélag Íslands) inrikesflygningar 500 000 personer på ett år, rapporterar Morgunblaðið. Den slutliga siffran för 2007 är inte klar, men enligt företaget är det en ökning med runt 17 procent sedan förra året, då 426 785 personer flög till eller från det isländska flygnätets nav som består av Akureyri, Reykjavík, Ísafjörður och Egilsstaðir.

Årets passagerare nummer 500 000, en man som reste från Reykjavík till Akureyri tillsammans med sin fru, fick jubileumsgåvor efter landningen. Enligt Flugstoðir är ökningen ett tydligt tecken på att fler islänningar väljer flyget före bilen när det gäller längre resor.

Air Iceland är det i särklass största men inte enda inrikesflygbolaget på Island. Bland annat finns Flugfelag Vestmannaeyja som varje år flyger över 30 000 personer mellan Västmannaöarna och Reykjavík, Selfoss och Bakki på fastlandet. Flugfélagið Ernir flyger flera gånger i veckan från Reykjavík till Höfn, Gjögur, Bíldudalur och Sauðárkrókur. Dessutom har lågbudgetbolaget Iceland Express, som i nuläget bara flyger utrikes, funderingar på att bygga en egen liten inrikesflygplats i Reykjavík - att utmana Air Iceland på inrikesflygningar med Keflavík (45 minuters resa från centrala Reykjavík) som bas är inte att tänka på, och de släpps förstås inte in på Reykjavíks flygplats (bilden) där syskonföretagen Air Iceland och Icelandair huserar.

En egen flygplats är förstås inte ordnat i en handvändning i en ständigt växande huvudstad. Men om planerna blir verklighet innebär det en utmaning som både kommer att pressa biljettpriserna och se till så att passagerarantalet vida överstiger 500 000.