onsdag 12 december 2007

Och i dag kommer tomten...

I dag, den 12 december, kommer den första isländska jultomten och knackar på. Först ut är Stekkjastaur, och han följs av tolv egensinniga busar som enligt sagan gjorde sitt bästa för att göra böndernas liv besvärligt under varsin dag. Tomtebusarna sägs härstamma från bergstrollen Grýla (trollmor) och Leppalúði (trollfar). Grýla har en stor katt, Jólaköttin, julkatten, som söker efter barn som inte har fått nya kläder till jul - men det går att rädda sig genom att köpa åtminstone ett par strumpor. Om julkatten, denna propagandavarelse till förmån för mjuka paket, hittar några klädlösa barn äter den upp dem. Trollmor själv har en stor säck som hon samlar in barn i för att laga en smaskig julgryta.

Nu för tiden påminner dock de lata och odrägliga tomtarna mer om en traditionell tomte, så till den grad att många isländska barn förväntansfullt sätter upp en socka varje dag från den 12 december fram till julafton, en strumpa för varje Jólasveinar i förhoppning om en liten julklapp. Men något av tomtarnas odågementalitet lever i alla fall kvar - den som inte har varit snäll, får en potatis i strumpan!

Min favorit är Skyrgámur (bilden) som dyker upp den 19 december. Enligt legenden tar denne skedförsedde gynnare sikte på var gårdens förråd av skyr finns, och sedan ger han sig inte förrän kärlet är tomt. Skyr, för den som inte känner till denna isländska specialitet, är en färskost men som påminner mycket i smak och konsistens om riktigt tjock yoghurt. Den har ätits på Island ända sedan vikingatiden, men nu finns den i en mängd olika smaker och konsistenser. (Att skyr inte säljs i Sverige gör oss naturligtvis till ett djävla u-land, vilket dock inte hindrar Islandsbloggen från att i ett kommande inlägg testa snudd på hela utbudet av skyr, men detta var en rättshaveristiskt doftande parentes.)

Här är hela tomtegänget:
Stekkjastaur (Fårkättestolpen) - 12 december.
Giljagaur (Klyftisen) - 13 december.
Stúfur (Stumpen) - 14 december.
Þvörusleikir (Slevslickaren) - 15 december.
Pottasleikir (Grytslickaren) - 16 december.
Askasleikir (Skålslickaren) - 17 december.
Hurðaskellir (Dörrslåaren) - 18 december.
Skyrgámur (Skyrfrossaren) - 19 december.
Bjúgnakrækir (Korvsnattaren) - 20 december.
Gluggagægir (Fönstertittaren) - 21 december.
Gáttaþefur (Dörrsniffaren) - 22 december.
Ketkrókur (Köttkroken) - 23 december.
Kertasníkir (Ljustjuven) - 24 december.