lördag 22 december 2007

Vardagslyx - eina med öllu

Bæjarins beztu pylsur (stans bästa korv) har i dag 404 anhängare på Facebook. Detta lilla utomhushak, som ligger invid den skojiga loppmarknaden Kolaportið, utsågs förra året av brittiska The Guardian till Europas bästa korvkiosk. Bill Clinton tog en med senap när han käkade här, och även Metallicas James Hetfield samt mängder av nyfikna turister har testat denna budgetdelikatess. Men stamkunderna är förstås Reykjavíkbor som kommer för att det är gott och förhållandevis billigt - det är snudd på alltid öppet och det är snudd på alltid kö.

Korven är dessutom inte av samma äckelsunkkaliber som den som horderna på Statoil och Ikea utfodras med. Den innehåller lammkött och, hävdar tillverkaren SS Pylsur, inget tarmavskrap eller andra aptitretande, traditionella korvingredienser.

Korven serveras på ett varmt bröd med - för den som ber om eina med öllu (en med allt) - två sorters lök - stekt i strimlor och färsk skuren i små tärningar, remouladsås, senap och ketchup. Hur det smakar? Hade jag ätit kött hade jag kunnat berätta...