onsdag 16 januari 2008

Aftonbladet+guidebok=sant

Blå lagunen, Hallgrímskirkja, Gyllene cirkeln och kæstur hákarl (rutten haj) med Brennivín presenterar Aftonbladet i dag som fyra måsten på Island. Om resereportaget i Svenska Dagbladet var småtrist är onekligen Aftonbladets variant än mer förutsägbar och sönderältad.

Jepp, vi får åter veta att "Island är hett året runt" (vilket bara är nästan ordagrant som i koncernkollegan Svenska Dagbladet) och Brennivínets rykte som den verkliga Svarta döden överstiger onekligen vida dess alkoholinnehåll om 37,5 procent.

Tipsen i sig är det inget fel på. Problemet är bara att det känns som att svenska dagstidningars resejournalister ger sig ut med guideboken i högsta hugg - och när de kommer hem orkar de aldrig bry sig mer än att de plankar texterna till de fina bildsidorna i handbokens början och - presto! Något som känns synnerligen patetiskt när det gäller Reykjavík - med mycket sevärt inom promenadavstånd borde det gå att röra lite mer på journaliströvarna.

Bildserien visar ett utbrott i Strokkur, Islands mest aktiva gejser, som ligger bredvid "originalet" Geysir. Strokkur får utbrott ungefär var femte minut och det kokheta vattnet når i regel omkring 20 meter. Geysir har nu cirka tre utbrott om dagen. Här når vattnet ofta 40 meter.

Geysir vaknade till liv efter en jordbävning år 2000, och har sedan dess åter utbrott dagligen. Under 1990-talet var Geysir mer eller mindre slumrande - dels på grund av geologiska och geotermiska förändringar, dels då utbrott provocerats fram genom att använda tvål eller tvättmedel, något som under lång tid stört den kemiska balansen. Den typen av påverkan är nu förbjuden.

Ett stopp vid Geysir-området ingår i alla Gyllene cirkeln-turer. The Golden Circle brukar även innefatta vattenfallet Gullfoss och nationalparken Þingvellir, där det isländska parlamentet Alþingi hölls för första gången år 930. Þingvellir, som ligger invid Islands största sjö Þingvallavatn, är även ett av Unescos världsarv. Sprickorna mellan kontinentalplattorna är synliga på många platser i området, ett läge som också betyder att många jordbävningar äger rum här.