söndag 13 januari 2008

Dricker minst i Europa

Islänningarna dricker minst alkohol i Europa, enligt ny forskning som presenteras i den isländska läkartidningen Læknablaðið. Den genomsnittlige islänningen dricker 6,4 liter alkohol per år - en ökning med 110 procent mellan 1980 till 2005, skriver Fréttablaðið.

Schablonbilden av islänningen - och det gäller förstås inte bara Quentin Tarantino - är att de super skallen av sig var och varannan dag. Vilket inte är helt osant. Men den genomsnittlige islänningen är skötsam och jobbar hårt och länge, och festar till på fredagar och lördagar.

Med tanke på alkoholpriserna, som förstås är en av huvudorsakerna till den låga konsumtionen, grundar många ordentligt hemma innan de ger sig ut på stan. På uteställena i Reykjavík blir det ofta fullt först efter midnatt, och därefter kapitulerar många för de löjliga priserna och festar fram till femtiden på morgonen då de flesta stänger.

Alkohol var förbjudet på Island mellan 1915 och 1922, och öl var förbjudet ända till 1989. Alkoholhaltiga drycker starkare än folköl säljs hos Vínbúð, Islands motsvarighet till Systembolaget, som har 47 butiker spridda över landet. Spritskatten är betydligt högre än i Sverige, och varor skattas efter procenten alkohol.

Den mest kända inhemska spriten är Brennivín (brännvin), även känt som Black death eller Svarti dauði (Svarta döden). Det senare kommer av dess fräna smak och den svarta etiketten - en färg som ursprungligen valdes för att att varna konsumenterna. Brennivín görs av potatis och kryddas med kummin.

Att islänningarna dricker förhållandevis lite sprit är alltså inte särskilt konstigt. Men det märks när de gör det - därav historierna om landets galna nattliv.