fredag 25 januari 2008

Fira Þorrablot i Stockholm

I dag börjar månaden þorri enligt den gamla kalendern, något som av många islänningar firas med Þorrablot, en midvinterfest där traditionell inälvsmat dominerar.

Här serveras isländska specialiteter som kæstur hákarl (rutten haj), svið (fårskalle), lifrarpylsa (leverkorv), blóðmör (ett slags blodpudding), harðfiskur (torkad fisk, ofta kolja, torsk eller havskatt), rúgbrauð (rågbröd), hrútspungar (fårtestiklar), sviðasulta (aladåb), lundabaggi (rullsylta med fårfett) och hangikjöt (hängt kött, vanligtvis rökt lamm) på trog, trätallrikar. Maten sköljs i regel ned med stora mängder Brennivín, det isländska brännvinet som bär öknamnet Svarti dauði, Svarta döden.

I år finns möjligheten att fira Þorrablot i Stockholm på Restaurang Prince Palace på Veddestavägen 13 i Barkarby lördagen den 16 februari. "Årets fest!" utropar isländska ambassaden - på deras hemsida finns också mer information. Íslenski sönghópurinn í Stokkhólmi, Isländska kören i Stockholm, står för underhållningen. Dessutom spelar Júlli och Ingvar gamla godingar från förr. Kalaset, som varar fram till tre på natten, kostar 395 kronor och det är förskottsbetalning som gäller.

Även en korvvagn utlovas där det går att beställa eina með öllu av Bæjarins bestu.

Þorri var den fjärde vintermånaden i den gamla isländska kalendern. Den markerar att Island kommit halvvägs genom vintern. Förr i tiden var detta därför ett läge att fira såväl att solen började visa sig över horisonten igen som att bonden fått ihop så mycket mat att det skulle räcka både till fest och resten av vintern.

Þorrablót var ursprungligen en hednisk tradition som återupptogs främst på landsbygden under 1800-talet. I takt med att det isländska samhället urbaniserades på 1900-talet väcktes hos många samtidigt nostalgiska känslor över bortglömda traditioner. Nausts blev 1958 den första restaurangen i Reykjavík som erbjöd Þorramatur. Sedan dess har Þorrablót förvandlats till något av en isländsk folkfest - även om många tycker att maten är, milt uttryckt, småäcklig.

Bilden visar försäljning av þorramatur på loppmarknaden Kolaportið i Reykjavík.