lördag 19 januari 2008

Storbankerna under hård press

Den isländska finansmarknaden har utsatts för hård press under den gångna veckan. Oron gör att kreditkostnaderna för storbankerna Kaupþing, Landsbanki och Glitnir skenar. Investerare fruktar nu ett ras för den svaga isländska kronan som av flera bedömare är övervärderad, med tanke på det stora underskottet i handelsbalansen.

Jónas Fr. Jónsson, ordförande för den isländska finansinspektionen, avfärdar oron i ett pressmeddelande: "Basen för de isländska kommersiella bankerna är god och den isländska finansmarknaden är väl utrustad för att rida ut stormen som nu skakar de internationella marknaderna," säger han. Företrädare för de berörda bankerna har också försökt sopa pratet om en förestående kris under mattan.

Även statsminister Geir H. Haarde vill tona ned farhågorna. I veckan sa han att han förväntade sig att handelsbalansen skulle förbättras kraftigt under de kommande åren, vilket skulle stärka den isländska kronan.

Men tvivlarna är många. Analytiker på det ansedda finansbolaget Merrill Lynch & Co spädde i veckan på oron genom att säga att många investerare nu är mycket tveksamma till att hålla fast vid den isländska kronan. Om valutan säljs ut innebär det en snabb kursminskning som kan leda till ett ras både för de isländska storbankerna och hela samhällsekonomin, där framför allt de som har bostadslån i euro och dollar kan råka illa ut.

Svenska Dagbladets ekonomisajt E24 skrev i går om kreditfrossan bland de isländska storbankerna, och lovar att följa upp artikeln med granskningar av finanssektorn i nästa vecka.