onsdag 9 januari 2008

Torkad julklapp till gamlingarna

Harðfiskur, torkad fisk, var årets julklapp till äldre islänningar. Åtminstone för den som vill lita på Finnbogi Jónasson som producerar denna traditionella isländska föda i Ísafjörður.

Harðfiskur är lufttorkad fisk, ofta torsk, kolja eller havskatt. Det går åt cirka 12 kilo färsk fisk till ett kilo harðfiskur. Fisken äts genom att slita eller bita loss stycken som sedan ger rejält tuggmotstånd på vägen ner. Vissa äter harðfiskur med smör. Den är mättande och lätt och därför utmärkt att ha med sig som färdkost på vandringar.

Den torkade fisken är så kallad Þorramatur, mat som äts under den gamla nordiska månaden þorri, som infaller under januari och februari, och midvinterfesten Þorrablót. På menyn brukar också finnas en sorts blodpudding, fårskalle, rutten haj, rökt lamm, rågbröd, isländskt Brennivín, leverkorv och gettestiklar.

Nu för tiden serveras Þorramatur ofta som uppskattade bufféer på isländska restauranger. För att hålla stilen serveras maten på speciella tallrikar av trä.

"Vad ger man folk i julklapp, folk som har allt? Det är mycket bättre att ge bort två harðfiskur", säger Finnbogi Jónasson till Bæjarins Besta. Tja, kanske det kanske.

Bilden visar en försäljare av harðfiskur och kæstur hákarl, rutten haj, på Reykjavíks stora loppmarknad Kolaportið.