tisdag 22 januari 2008

Uppåt i Norden - nedåt på Island

Den isländska börsen backade med 0,84 procent i dag - samtidigt som kräftgången på de övriga skandinaviska börserna åtminstone tog en tillfällig paus. Sedan årsskiftet har det isländska börsvärdet minskat med 15,87 procent och under de senaste tre månaderna med 36,33 procent - vilket är runt 18 procentenheter mer än i de andra skandinaviska länderna.

Ekonomisajten E24 har inlett sin så kallade granskning av finansjättarnas situation på Island - hittills har två artiklar publicerats, här och här.

Läget är onekligen bekymmersamt, även om såväl berörda företag som statsministern försöker tona ned oron. Och inget blir förstås bättre av att den isländska kronan har något av bananrepublikstämpel över sig.

Om jag nu för en stund ska förvandla det här till en rättshaveristisk besserwisserblogg så är det svårt att låta bli att dra på mungiporna när E24 kallar andrahandsuppgifter, avlästa börskurser och uppgifter ur pressmeddelanden för granskning. Och det sorgliga är väl att den etiketten säger mindre om E24:s självgodhet än om hur sällsynt det numera är med bra, granskande journalistik. Det är två utmärkta artiklar, men granskande? Nja, i bästa fall lite vänsterhandsanalys.

Betydligt mer pinsamma är förstås den pigga morgontidningen Dagens Nyheter som i dag, sex dagar efter att uppgifterna blev kända, i papperstidningen slår till med en rewrite av en rewrite och berättar att isländska Dagsbrún sålde den förlusttyngda danska tidningen Nyhedsavisen för en krona. Lustigkurren Mikael Kulle gör ett stort nummer av att hela tidningen kostade mindre än ett lösnummer. Ett resonemang som naturligtvis hade hållit pigg och alert DN-klass om det inte vore så att Nyhedsavisen är alldeles gratis.