fredag 8 februari 2008

Isländskt tunnelseende

Både räddningstjänst och lots fanns på plats när färjan Herjólfur i eftermiddags kraftigt försenad angjorde Hemön i hällande regn och vindstyrka som översteg 30 meter i sekunden, rapporterar Eyjar.net.

Árni Johnsen, alltingsledamot från Västmannaöarna, gick i går ut i tv-kanalen Stöð 2 och krävde ånyo att regeringen bygger en tunnel mellan fastlandet och Hemön, ett projekt som transportminister Kristján Möller avvisat på grund av extremt höga kostnader, cirka 100 miljarder isländska kronor, vanskligheten att gräva ned en förbindelse i ett område som ofta är utsatt för jordskalv samt att tunneln ligger på gränsen för vad som över huvud taget är tekniskt möjligt. Valet har i stället fallit på en snabbare färjeförbindelse med Bakkafjöru på fastlandet (se illustration från Siglingastofnun).

Árni Johnsen menar i intervjun att det på lång sikt ändå finns ekonomisk bärighet i projektet. Befolkningen på Västmannaöarna är nu utlämnade åt förbindelser som under höst, vinter och vår är extremt opålitliga. I dag ligger till exempel flyget nere, och en av Herjólfurs turer till fastlandet ställdes in på grund av vädret och den andra genomfördes med lotsassistans i storm och piskande regn.

Enligt Johnsen skulle tunneln förbättra livskvaliteten för öborna, hejda befolkningsminskningen och öppna nya möjligheter att pendla till arbete och studier. Som det är nu tar bara de tvingade och luttrade färjan - en vintertur med Herjólfur är nämligen ett nästan lika stensäkert kräkmedel som skämda räkor.

Klart är att det finns en utbredd irritation bland öbefolkningen över vad som upplevs som bristande förståelse och handlingskraft från regeringens och, i förlängningen, fastlandets sida. Något som ofta illustreras av att många ser sig i första hand som öbor och i andra hand som islänningar.

Frågan är om hoppet om en tunnel är förgäves. I går diskuterades frågan i alltinget. Ledamoterna Steinunn Valdís Óskarsdóttir och Árni Þór Sigurðsson sköt enligt Eyjar.net diskussionen på framtiden - vilket åtminstone i teorin inte betyder att öppningen är stängd, men att lägga 5,6 miljarder isländska kronor på en ny färjeförbindelse lär knappast öka politikernas lust att hosta upp pengar till en tunnel.

En cynisk tolkning är att den nya färjerutten förhoppningsvis blir så framgångsrik att det också blir någorlunda tyst på klagolåten. Om den visar sig vara lika opålitlig som den nuvarande är frågan snarast hur många som bor kvar på Västmannaöarna och hur högt de orkar skrika för att få en tunnel.

Här kan du se inslaget från Hádegisviðtalið i Stöð 2, här kan du läsa mer om tunneln, här kan du läsa mer om arbetet med att skapa en ny färjeförbindelse och här om de opålitliga flygförbindelserna.