fredag 22 februari 2008

Isbildning ledde till haveriet

Hoppet om att hitta den pilot som försvann under en flygning vid lunchtid i går är nu helt ute. Planet försvann från radarn cirka 130 sjömil sydsydost om Hornafjörður.

Omständigheterna kring olyckan har nu klarlagts. Planet lyfte från inrikesflygplatsen i Reykjavík klockan 10.20 svensk tid. Två timmar senare försvann planet från radarn. Klockan 12.46 uppfattade en satellit en nödsignal från planet.

Piloten, en amerikan som var ensam ombord en USA-registrerad Piper Cherokee, tvingades att nödlanda på Atlanten på grund av isbildning. Han hade våtdräkt på sig. Platsen för nedslaget ska ligga ungefär mitt emellan Island och Färöarna.

Omkring två timmar efter olyckan nådde det första planet från den isländska kustbevakningen området. Senare anslöt fartyg som befann sig i området och ett flygplan från den brittiska kustbevakningen. Men sökandet gav inga resultat.

Även i dag har den isländska kustbevakningen sökt med båt efter planet. Det har blåst mellan 25 och 35 sekundmeter, vågorna har varit upp till tolv meter höga och dimman har varit tjock i området. Vid 17-tiden avbröts sökandet på grund av mörker.

Vid tillfället var vädret blåsigt och vågorna upp till tio meter. Att piloten, som var på väg till Wick i Skottland, ska ha överlevt på öppet hav anses uteslutet.

Här och här kan du läsa tidigare inlägg om olyckan.