fredag 22 februari 2008

Katla - härnäst i tur för ett vulkanutbrott

Katla anses av många bedömare vara den isländska vulkan som står i tur för ett stort utbrott. Vulkanen, som ses som en av världens farligaste, är belägen norr om Vík í Mýrdal på sydkusten, och kratern har en diameter på en mil.

Vulkanen brukar få utbrott en eller två gånger varje århundrade - 16 utbrott finns dokumenterade sedan år 930. Förutom ett mindre utbrott 1955 har inget registrerats sedan 1918. Under 1982 och 1983 trodde många att det fruktade utbrottet skulle komma. Men trots jordskalv varje dag i ett års tid hände inget.

Vík í Mýrdal, med cirka 300 invånare, lever dagligen med hotet från Katla. Tidigare utbrott har skapat vattenmassor som, likt en tsunami, har kastats mot Västmannaöarna och där kastasts tillbaka och sköljt in över fastlandet. Vík í Mýrdal riskerar att spolas bort av vågor som enligt bedömare, bland annat filmaren och experten Villi Knudsen, kan stiga 100 till 150 meter. Översvämningarna som har skapats av tidigare utbrott har enligt forskare överstigit vattenmängderna i det gemensamma utflödet för floderna Amazonas, Mississippi, Nilen och Yangtze.

Ríkisútvarpið har en webbkamera kallad Vöktun Kötlu, Katlas vakt, placerad i Vík í Mýrdal.

Filmaren Villi Knudsen driver den lilla biografen Red Rock Cinema (bilden) i Reykjavík. Året runt visar han sina egna och sin pappas filmer av vulkanutbrott på Island, ett program som går under namnet The Volcano Show. Under sommaren går filmerna nonstop på den hemsnickrade biografen. Fotot är ibland mer än lovligt kornigt och bitar av filmerna skulle behöva redigeras om - som det är nu finns ett antal lustiga hopp mellan år och utbrott som inte riktigt hänger ihop - men den som inte redan har sett utbrottet på Hemön 1973 eller när Surtsey tränger sig upp ur Atlanten 1963 bör tveklöst boka in ett besök på Red Rock Cinema en dag när vädret i Reykjavík inte är det bästa.