onsdag 20 februari 2008

Köp ett får - och få ull i brevlådan

För den som har typ allt finns nu en ny potentiell present: Ett isländskt får. Jepp, i fredags lanserades Kindur, en sajt där isländska får från Sveinn Gíslasons gård Foss och Heiða Helgadóttir och Júlíus Konráðssons gård Gaul vid Snæfellsnes är till salu.

Men att köpa får är inte bara - ursäkta - (g)ulligt. En tacka kostar 39 500 isländska kronor per år, och en hel massa grejer ingår i paketet. Ägaren får döpa fåret, får ett foto hemskickat vid jul, kan besöka det på gården, får välja ut en bagge för parning och då och då ska det dimpa ner lite ull i brevlådan. Mot en extra avgift går det också att få färdigstickat.

Snäppet mer makabert är att det också är tänkt att det ska dyka upp kött i brevlådan - inte från Ulla eller Bräka eller vad nu ägaren döpt tackan till - utan från hennes ungar med den utvalda partnern. Färdigpaketerat och klart för tillagning.

Den som i stället väljer att bli fårfadder pungar ut med 15 500 isländska kronor om året. Då ingår varken parnings- eller kotlettpaketen, men väl rätten att döpa det egna fåret samt ullen från det.

Enligt Hlédís Sveinsdóttir, som ligger bakom projektet, är fårfadderskapet ett sätt för isländska stadsbor att återknyta kontakten med naturen och landsbygden.

Och det kanske funkar. Kindurs första kund var i alla fall Islands jordbruksminister Einar Kristinn Guðfinnsson som numera är stolt ägare av tackan Gríma som håller till på gården Foss.

På fiske- och jordbruksdepartementets hemsida finns bilder från invigningen med Hlédís Sveinsdóttir, Einar Kristinn Guðfinnsson och Gríma.