torsdag 7 februari 2008

Ljusets kväll på Viðey

I kväll, om tolv minuter svensk tid, tänds Yoko Onos Imagine Peace Tower på Viðey utanför Reykjavík ånyo. Under tre kvällar ska den skina upp mot den svarta polarnatten. Samtidigt inleds en fotoutställning invid Viðeyjarstofa som arrangeras av Ljósmyndakeppni.

Viðey ligger i Faxaflói cirka en kilometer från Reykjavík. Den 1,6 kvadratkilometer stora ön bjuder på storslagen natur och ett fantastiskt fågelliv och är ett givet mål för en avkopplande dagsutflykt från huvudstaden. Sommartid går färjan, som tar sju minuter, en gång i timmen, och nu på vintern åtminstone några gånger varje helg.

Ön skapades, precis som resten av Island, genom ett vulkanutbrott. För cirka 9 000 år sedan, när istiden var slut, steg den åter över vattenytan.

Viðey utgjorde länge en central punkt i det isländska samhället. De första bosättarna kom redan på 900-talet, och mellan 1225 och 1539 fanns ett viktigt Augustinkloster på ön. 1774 byggdes den miniatyrliknande Viðeyjarkirkja, som i dag är Islands näst äldsta kyrka.

Invånarna livnärde sig framför allt på fiske men även visst jordbruk. 1943 upphörde fisket och den lilla byn på öns nordspets övergavs. Ett par hus, bland annat den gamla skolan, står dock fortfarande kvar och öppnas sommartid.

Den 25 oktober 1944 utspelades ett fruktansvärt drama vid öns stränder. Det kanadensiska stridsfartyget Skeena (Island var ockuperat av de allierade under andra världskriget) gick på grund just utanför Viðey.

Stormen piskade upp vågorna och det ymniga snöfallet eliminerade all sikt. 21 man satte sig i den första livbåten - bara sex av dem överlevde natten. Tack vare en heroisk räddningsinsats kunde ändå 198 av 213 ombord räddas och föras i säkerhet. Räddningsledaren Einar Sigurðsson har senare näst intill helgonförklarats för sina insatser under katastrofnatten.

1959 flyttade den sista invånaren från Viðey och sedan dess är ön obebodd.

Men på sommaren vaknar den lilla ön till liv igen. Viðeyjarstofa, Islands första stenhus byggt 1755, är i dag en av Reykjavíkområdets finaste restauranger, och den lilla kyrkan är populär för intima bröllop. Att en solig dag äta på Viðeyjarstofas uteservering (eller fika för den som inte vill bli åtminstone halvt ruinerad) är en fantastisk upplevelse med krispig luft och underbar utsikt. En picknick i gröngräset är inte heller fel.

Yoko Ono är inte den första konstnären som fallit för Viðey. Här finns den amerikanske skulptören Richard Serras majestätiska basaltpelare Milestones som är utplacerade på öns södra udde och en mycket vacker staty av Jungfru Maria och Jesusbarnet som restes år 2000 till tusenårsminnet av Islands kristnande. Till och med i höstas fanns även konstnären Ólafur Eliassons kritikerrosade Blind Pavilion på Viðey, ett konstverk av stål, trä och glas.

Imagine Peace Tower invigdes den 9 oktober 2007 på vad som skulle ha varit John Lennons 67:e födelsedag. Friðarsúlan, som verket heter på isländska, ska tändas varje år den 9 oktober och lysa till och med den 8 december, John Lennons dödsdag. Vid invigningen närvarade bland annat Yoko Ono, Ringo Starr, Johns son Sean Lennon, George Harrisons änka Olivia och hennes son Dhani Harrison. Tyvärr har jag själv bara sett verket i ouppackat skick.

Enligt Yoko Ono fick hon idén till Imagine Peace Tower redan 1965, en idé som John Lennon ville vara med och genomföra. Anledningen till att hon placerade verket på Viðey är att Island är ett miljövänligt och vackert land.

Bilderna visar utsikt från Viðey mot Reykjavík, stranden på östsidan, Viðeyjarstofa och Viðeyjarkirkja, den gamla skolan på öns norra sida, Richard Serras Milestones, statyn av Jungfru Maria och Jesusbarnet, ett solur, Yoko Onos Imagine Peace Tower innan den packades upp och monterades samt en vy med teleobjektiv över Viðey från Sundahöfn i Reykjavík.I denna video finns bilder på Viðey, Imagine Peace Tower samt intervjuer med bland annat Yoko Ono.