måndag 25 februari 2008

Majoritet säger nej till nya hamnen

54,9 procent är emot en ny hamn i Bakkafjöru medan 41,7 procent är positiva. Det är resulatet av en undersökning som gjorts på Eyjar.net, en nyhetssajt för Västmannaöarna. 556 läsare röstade - 3,4 procent av dem föredrog inget av alternativen.

Omröstningen är inte kontrollerad så det är svårt att säga vad resulatet egentligen säger. Det intressanta med nej-röstarna - vad de egentligen säger nej till - får vi inte veta, om de föredrar den nuvarande färjerutten till Þorlákshöfn eller om de är negativa för att de hellre vill ha en tunnel. Men en slutsats som åtminstone känns någorlunda säker är att långt ifrån alla öbor är entusiastiska över att en hårt kritiserad och ofta opålitlig färjeförbindelse ersätts med en ny färjeförbindelse.

Här kan du läsa mer om oenigheten kring Västmannaöarnas förbindelser med det isländska fastlandet. Här kan du läsa en rapport om projektet Bakkafjöruhöfn och här finns olika dokument kring projektet, bland annat en rapport som beskriver farorna med att bygga en tunnel i ett vulkaniskt aktivt område.

Bilden visar en vy över Västmannaöarna sedd från den blivande hamnen i Bakkafjöru på den isländska sydkusten. Foto: Vegagerðin