måndag 25 februari 2008

Nazistiskt trendbrott

"Gå samman och besegra fienden!" lyder en av uppmaningarna på ett flygblad som isländska nazister delade ut på två platser i centrala Reykjavík i förra veckan. De framför även krav på att rasblandningen ska stoppas och att islänningar med utländsk bakgrund måste lämna landet. Utdelningen skedde efter mörkrets inbrott och flygbladen sattes fast under vindrutetorkare på bilar.

Flygbladet är undertecknat Blood and Honour/Combat 18, som grundades av vit makt-musikern Ian Stewart. Den isländska grenen har en egen och fortfarande mycket primitiv hemsida, och det är också hit som mejladressen på flygbladet går.

Det nazistiska tankegodset eller språkbruket är knappast någon nyhet. Däremot är det en nyhet att isländska nazister har börjat ägna sig åt utåtriktade aktiviteter. Även om antalet flygblad bara uppgår till ett hundratal och aktivisterna är fåtaliga utgör detta ett trendbrott. Det är möjligt att de känner sig stärkta av den uppmärksamhet som en rasistisk grupp på Myspace fick.

Enligt uppgifter delades samma flygblad ut också under konserten mot rasism som arrangerades i Reykjavík den 20 februari. Även då placerades de under vindrutetorkare. Initiativet kom från artisten Bubbi Morthens sedan det visat sig att många unga islänningar inte uppskattar de polacker som lever på Island.

Det finns visserligen en ganska utbredd misstänksamhet gentemot invandrare på Island - i en undersökning gjord 2002 var hela 24,7 procent skeptiska till att ta emot fler invandrare. Men den nazistiska traditionen på Island är mycket svag, och de som engagerar sig mot ett mångkulturellt samhälle gör det främst i nätverk som Ísland fyrir Íslendinga, Island åt islänningarna, som ideologimässigt påminner om insomnade Bevara Sverige svenskt, BSS. Retoriken är grov och främlingsfientlig. Enligt uppgift ingår omkring 100 personer i Ísland fyrir Íslendinga i Keflavík.

Det ideologiska steget till Blood and Honour/Combat 18 eller Skapari, som har lanserat en ny hemsida full av attacker på olika typer av meningsmotståndare (judar är löss, politiker landsförrädare och David Lane en förebild), är inte särskilt långt. Men än så länge är det få som vågat eller velat ta klivet över gränsen.

Myspace-gruppen Ísland fyrir Íslendinga står dock bakom hakkorset, och bara under de senaste tio dagarna har antalet unga islänningar som är medlemmar ökat från 64 till 289.

Än så länge är Blood and Honour/Combat 18 och Skapari små kamratnätverk respektive enmansprojekt. Men flygbladsutdelningen säger att de ser en potential och att de vill bli fler.