torsdag 20 mars 2008

Bara nästan mer godisgnäll

En av Islandsbloggens favoritsysselsättningar är att gnälla på godisutbudet i Sverige. Här finns inga härligt supersalta Opal, underbara Djúpur - eller någon som över huvud taget har vett att blanda choklad och lakrits - eller súkkulaðipáskaegg, chokladpåskägg fyllda med ännu mer smaskig choklad och kanske en present eller ett visdomsord.


På den här punkten är Sverige tveklöst fortfarande ett u-land, men det finns ändå ljuspunkter. Godistillverkaren Konfekta säljer till exempel chokladägget Äntligen lördag! (övre bilden) - tänk uppblåst Kinderäggsimitation med både småfånig överraskning och sunkigt lördagsgodis inuti. Men det är kanske ändå ett litet, litet steg i rätt riktning även om det fortfarande är oerhört långt ifrån det chokladhimmelrike som till exempel Nói Síríus erbjuder (nedre bilden).

Dessutom finns enstaka konditorier och chokladtillverkare som gör påskägg av choklad med chokladpraliner inuti ägget. Men de känns inte lika tunna och delikata och handgjord choklad är väl dessutom en av få grejer som får priserna på Island att verka överkomliga...

Här och här kan du läsa mer om isländska påskägg, och här finns det mer godisgnällblogg.