torsdag 13 mars 2008

Pollenallergikernas paradis - Island

Inom kort kan pollensäsongen vara hela året. Klimatförändringarna leder till att nya allergiframkallande växter sprids, varnar Åslög Dahl, doktor i botanik och forskningschef vid Botanisk analys i Göteborg. Hennes lösning på allergikernas problem: Åk till Island.

Under Astma- och allergiförbundets seminarium i Stockholm i går sa Dahl enligt nyhetsbyrån TT att allergiframkallande växter gynnas av det varmare klimatet. En förlängd växtsäsong leder till ökade besvär för de cirka 20 procent av Sveriges befolkning som är pollenallergiker. Hon varnar särskilt för malörtsambrosians återkomst.

Men det finns platser som är mer lämpliga för pollenallergiker - och det är dit de bör åka för att slippa den värsta pollensäsongen.

"Till Island kanske. När folk frågar var de kan semestra brukar vi rekommendera skärgården eller fjällen", säger Åslög Dahl till TT.

Det enda träd som förekommer någorlunda ofta på Island är fjällbjörk. Övriga träd är med få undantag planterade. På östra Island finns dock något som faktiskt liknar en skog. Kanske ett paradis för pollenallergiker.

Här kan du läsa mer om träd och växtlighet på Island.

Bilden visar vad som med isländska mått är åtminstone en rejäl skogsdunge vid Þingvellir.