torsdag 13 mars 2008

Regeringen skeptisk till nytt smältverk

Ett nytt aluminiumsmältverk fick klartecken av de lokala myndigheterna i Reykjanesbær och Garður i går. Anläggningen ska byggas i Helguvík på Reykjaneshalvön på Islands sydvästra spets, skriver Morgunblaðið.

Árni Sigfússon, borgmästare i Reykjanesbær, säger att bygget och kontraktet med energiföretaget Nordurál kommer att betyda många jobb för regionen. Men innan han kan sätta spaden i marken väntar förmodligen en lång rad överklaganden från bland annat isländska miljöorganisationer.

Regeringen är inte heller odelat positiv till planerna. Miljöminister Þórunn Sveinbjarnardóttir (bilden) säger att det är tveksamt om koldioxidkvoterna räcker till aluminiumsmältverken i både Helguvík och Húsavik, en annan planerad anläggning på norra Island.

Och enligt Iceland Review säger utrikesminister Ingibjörg Sólrún Gísladóttir att "det sydvästra hörnet har många möjligheter utöver aluminiumsmältverk. Och vi vet att vi har en begränsad kvot för koldioxidutsläpp. Jag hade hellre sett att de hade gått till Húsavik."

I Húsavik har förberedelserna gått så långt att borrningar har visat att det finns tillräckligt med geotermisk energi för att driva ett aluminiumsmältverk. Ett kontrakt finns tidigare med Alcoa, som även driver smältverket vid Kárahnjúkar.

Här och här kan du läsa mer om aluminiumsmältverken på Island.