tisdag 4 mars 2008

Reykjavík nobbar Iceland Express

Uppstickaren Iceland Express stängs ute från inrikesflygplatsen i Reykjavík. Detta besked blir med all sannolikhet definitivt sedan kommunen avslaget bolagets begäran. Anledningen är det inte finns plats för fler terminaler på flygplatsen, skriver Visir.is.

Inrikesflygplatsen är trång och föråldrad, och kommer förmodligen att ersättas av en ny flygplats som ligger en bit utanför Reykjavíks stadskärna. Därför vill inte politikerna investera i något som förmodligen ändå ska avvecklas inom några år. Även Flugfélag Íslands, det dominerande inrikesflygbolaget, har fått avslag på sin förfrågan om nya terminaler.

Islandsbloggen har tidigare rapporterat om Iceland Express planer att utmana Flugfélag Íslands inom det snabbt växande inrikesflyget, och bolaget hoppades kunna flyga till åtminstone Akureyri redan i sommar, för att på sikt även utöka trafiken till Egilsstaðir, Ísafjörður, Västmannaöarna och Hornafjörður (Höfn). Om planerna nu läggs på is eller om basen flyttas till den internationella flygplatsen i Keflavík en knapp timmes bilresa från huvudstaden är inte klart.

Reykjavíks borgmästare Ólafur F. Magnússon säger till Visir.is att situationen är problematisk men svårlöst.

Iceland Express hoppas nu att i dialog med Flugstoðir, den isländska motsvarigheten till Luftfartsverket, kunna hitta en annan tillfällig lösning.

Här och här kan du läsa mer om hur Iceland Express rustar för priskrig inom inrikesflyget.

Bilden visar Reykjavíks flygplats. Foto: Flugstoðir