söndag 2 mars 2008

Värsta vädret på över 20 år

Västmannaöarna upplever just nu det värsta vintervädret på flera decennier. Under natten har 70 centimeter snö fallit - det totala snödjupet är nu mellan två och tre meter - och det har blåst upp till 35 meter i sekunden. Nu har ovädret lugnat sig en smula, snöfallet har mattats av något och vinden har mojnat till 26 sekundmeter.

Samhället är lamslaget i snöstormen och befolkningen uppmanas hålla sig inomhus. Vägarna på Hemön är oframkomliga. Ändå har inga allvarliga olyckor inträffat. En 14-årig pojke tvingades dock ringa efter hjälp sedan han fastnat i snön på väg hem från en fiskefabrik. Snön nådde honom då över huvudet.

I veckan kommer det att fortsätta snöa på Västmannaöarna, men inte alls i samma mängder. Temperaturen kommer att ligga runt nollstrecket de fem närmaste dagarna. Enligt Veðurstofa Íslands väntas vindar på 40 meter i sekunden på torsdag.

Gísli Óskarsson säger till Visir.is att det inte funnits lika mycket snö på Västmannaöarna sedan 1968, medan Jón Bragi Arnarson säger till Morgunblaðið att detta är det värsta snöovädret på åtminstone 20 år.

Söndagens gudstjänster i Landakirkju ställdes in på grund av ovädret, även det något mycket sällsynt. Inte fullt lika oväntat är att inrikesflyget mellan Västmannaöarna och Reykjavík är inställt. Däremot gör färjan Herjólfur i dag de ordinarie turerna mellan Hemön och Þorlákshöfn.

Här kan du jämföra snömängderna mellan lördag och söndag, och här finns fler bilder på ovädret. Illustrationen visar vädret klockan 15 i dag isländsk tid.